Ar šā gada 1. jūliju tiks reorganizētas Ingas Bērziņas (JV) vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Kaspara Meļņa (ZZS) vadītā Klimata un enerģētikas ministrija (KEM), izveidojot Dabas aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (DARAM) un Klimata, enerģētikas un vides ministriju (KEVM).

VARAM nodevusi saskaņošanai DARAM nolikuma projektu. Ministrijas reorganizācija izriet no valdības rīcības plānā ietvertās apņemšanās panākt Latvijas saistību izpildi klimata un enerģētikas, vides aizsardzības un dabas resursu pārvaldības mērķu sasniegšanā.

Tātad rīcības plānā pausta apņemšanās atjaunot dabas resursus, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām un saglabātu Latvijas dabas vērtības un bioloģisko daudzveidību arī nākamajām paaudzēm.

Kā atbildīgā par šo uzdevumu īstenošanu noteikta KEVM, kas jāizveido līdz 1. jūlijam.

VARAM virzītais dokuments nosaka, ka DARAM būs vadošā valsts pārvaldes iestāde tādās jomās kā dabas aizsardzība; reģionālā attīstība; pašvaldību attīstība un pārraudzība; teritorijas attīstības plānošana un zemes pārvaldība; valsts pārvaldes pakalpojumu pārvaldība; informācijas sabiedrības un digitālās transformācijas attīstības plānošana, koordinācija un pārvaldība. Līdz ar to DARAM izstrādās politiku dabas aizsardzības jomā.

Noteikumu projekts aktualizē arī DARAM padotībā esošās valsts pārvaldes iestādes un kapitālsabiedrības, kurās ministrija ir valsts kapitāla daļu turētāja. DARAM padotībā ir Valsts digitālās attīstības aģentūra, Nacionālais dabas muzejs, Nacionālais botāniskais dārzs, kā arī DARAM ir valsts kapitāla daļu turētāja VAS "Elektroniskie sakari".

Papildus tam DARAM nolikumā iekļautas šādas funkcijas – Eiropas Savienības fondu un citu finanšu instrumentu finansēto aktivitāšu ieviešana un uzraudzība, kā arī pēcuzraudzība atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam deleģējumam; analītiskās darbības nodrošināšana saistībā ar teritoriālās attīstības procesiem valstī.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!