Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Pirmdien Baldones sanatorijā atrastie 12 bēgļi ir Indijas un Pakistānas pilsoņi, kas Latvijā nokļuvuši, šķērsojot Latvijas-Baltkrievijas robežu, "Delfi" informēja Valsts robežsardzē.

Jau ziņots, ka bēgļi sanatorijas teritorijā atrasti, jo uz notikuma vietu saņemts ziņojums par sadūmojumu.

Iedzīvotāju drošībai patlaban apdraudējumu nav, skaidro Ķekavas pašvaldībā.

Sadūmojums, iespējams, radies, jo ēkā esošie cilvēki mēģinājuši sasildīties.

Kā norāda robežsardzē, veicot intervijas ar bēgļiem noskaidrots, ka 11 aizturētie ir Indijas pilsoņi, bet viens ir pakistānietis.

Visi iepriekš bija šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Šobrīd personas aizturētas Imigrācijas likuma 51. panta kārtībā un ievietotas Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā "Daugavpils".

Šogad pēc Krimināllikuma 285. panta (personas nelikumīga pārvietošana pāri valsts robežai) un 285.1. panta (nodrošināšana ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā) uzsākti uzsākti 10 kriminālprocesi pret 15 personām.

Jau ziņots, ka no 2023. gada oktobra ir stājušies spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz bargākus sodus par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai un citu noziedzīgo darbību organizēšanu un veikšanu, kas saistītas ar nelegālo migrāciju uz Latvijas Republiku. Jaunie grozījumi paredz arī ilgstošu brīvības atņemšanu.

Robežsardze jau informēja, ka martā par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai piespriests kārtējais cietumsods – tiesa kādam Pakistānas pilsonim piemērojusi reālu brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un vienu mēnesi.

Valsts robežsardze atkārtoti aicina atturēties no iesaistīšanās jebkādās noziedzīgās darbībās, kas saistītas ar nelikumīgi valsts robežu šķērsojušo personu tālākas pārvietošanas (pārvešanas ar autotransportu) Eiropas Savienības iekšienē organizēšanu vai tās īstenošanu.

Ķekavas novada pašvaldības darbinieki ir saziņā ar teritorijas īpašniekiem, sekos līdzi, kā tiek norobežota teritorija, lai situācija neatkārtotos, tāpat tiks vērtēts, vai tās īpašnieku saukt pie atbildības par notikušo un tiks nodrošinātas regulāras pašvaldības policijas patruļas iedzīvotāju drošībai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!