Foto: DELFI

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) rezolūcijā atkārtoti uzdevusi Kaspara Briškena (P) vadītajai Satiksmes ministrijai (SM) iesniegt Ministru kabinetā "Rail Baltica" projekta pārvaldības un uzraudzības mehānisma tiesiskā regulējuma piedāvājumu, portālu "Delfi" informēja premjerministres birojā. Savukārt ministrijā norāda, ka tā visus savus mājasdarbus ir izdarījusi.

Rezolūcija izdota, ņemot vērā, ka jau iestājies Ministru kabineta 2023. gada 19. decembra sēdē SM dotā uzdevuma izpildes termiņš.

Ar Siliņas rezolūciju, SM uzdots nekavējoties iesniegt Ministru kabinetā "Rail Baltica" projekta pārvaldības un uzraudzības mehānisma tiesisko regulējumu, tajā skaitā nosakot infrastruktūras un "Rail Baltica" projekta grāmatvedības pārvaldības mehānismu. Šis uzdevums iepriekš Satiksmes ministrijai bija jāpaveic līdz 30. martam.

Izstrādājot pārvaldības un uzraudzības modeli, uzdots arī ņemt vērā kopuzņēmuma un nacionālā ieviesēja līdz šim uzrādīto spēju īstenot deleģētos uzdevumus, lai sasniegtu projekta indikatīvos termiņus un mērķus.

Tāpat ministrijai atkārtoti uzdots sadarbībā ar Tieslietu ministriju piedāvāt vienotu tiesisko regulējumu nekustamā īpašuma atsavināšanas kārtības uzlabošanai, šādā veidā nodrošinot Ministru prezidentes 2023. gada 4. oktobra rezolūcijā dotā uzdevuma izpildi.

Ministru prezidentes rezolūcijā uzsvērts, ka informatīvā ziņojuma par "Rail Baltica" projektu tālāka virzība iespējama tikai pēc attiecīgā "Rail Baltica" projekta pārvaldības un uzraudzības tiesiskā regulējuma apstiprināšanas.

"Tas sabiedrībai un lēmumu pieņēmējiem ļautu saprast un skaidrot gan projekta tiesisko, gan infrastruktūras pārvaldīšanas rāmi, pirms tiek pieņemti nākamie lēmumi par kopējo projekta tvērumu," teikts rezolūcijā.

Satiksmes ministra padomnieks Edgars Klētnieks (P) portālam "Delfi" sacīja, ka SM visus savus mājasdarbus ir izdarījusi.

"Ziņojums par plānotajām projekta pārvaldības izmaiņām tika sagatavots jau februārī. Jau trīs mēnešus pret šī ziņojuma tālāku izskatīšanu turpina iebilst Finanšu ministrija, par spīti tam, ka esam dažādos līmeņos mēģinājuši ziņojumu saskaņot - gan vairākas reizes pārrunājot sadarbības sanāksmē, gan individuāli tiekoties ar ministru prezidenti un finanšu ministru," Briškena viedokli pauda viņa padomnieks.

Tāpat Briškens esot sniedzis valdībai detalizētu informāciju par "Rail Baltica" projekta ieviešanu, un šobrīd viņš neredz iemeslu, kādēļ Finanšu ministrija turpina kavēties ar lēmumu pieņemšanu.

"Jebkāda tālāka kavēšanās ar lēmumiem apdraud ne tikai projekta ieviešanu un tā paātrināšanu, bet arī pilnvērtīga Eiropas Savienības finansējuma piesaisti šim stratēģiski svarīgajam projektam," norādīja Briškena birojā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!