Fоtо: LETA

Pašvaldība saņēmusi ziņas par alerģiskām ādas reakcijām pēc peldes Mežezerā Olaines novadā, informēja pašvaldībā.

Līdz šim šādi signāli ir saņemti no diviem iedzīvotājiem.

Pašvaldībā skaidro, ka mēdz būt gadījumi, kad cilvēki, apmeklējot peldvietas, saskaras ar veselības problēmām – ādas alerģisku reakciju, kas rodas pēc peldes ūdenskrātuvēs, kurās ūdens mikrobioloģiskā kvalitāte ir laba un, vizuāli novērtējot, nav manāmas nekādas piesārņojuma pazīmes.

Vienlaikus pašvaldībā uzsver, ka Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior" pēc pašvaldības pasūtījuma veic peldūdens kvalitātes pārbaudes. Analīzēm tika ņemti paraugi no iedzīvotāju iecienītākajām peldvietām - ūdenskrātuvē pie autoceļa Tīraine-Jaunolaine, Mežezerā, Jāņupes karjerā, Līdumu karjerā. Visās peldvietās ūdens kvalitāte atzīta par labu un piemērotu peldēšanai. Peldsezonas garumā tiks veiktas atkārtotas peldūdens analīzes.

Komentējot sūdzības par alerģisko reakciju, domē pauž, ka, visticamāk, tas liecina par mikroskopisko parazītu klātbūtni ūdenī, kas cilvēkiem ar jūtīgāku ādu varot izraisīt veselības traucējumus, kurus dēvējot par "peldētāju niezi".

Veselības inspekcija (VI) skaidro, ka "peldētāju niezi" izraisa reakcija uz noteiktiem mikroskopiskiem parazitāro tārpu kāpuriem, ko pārnēsā ūdens putni un ūdens zīdītāji. Kāpuri nevar iekļūt cilvēku organismā un tie īsā laikā uz ādas aiziet bojā. "Peldētāju nieze" jeb cerkāriju dermatīts vasaras mēnešos esot izplatīta visā pasaulē, tostarp arī mūsu platuma grādos.

Vairumā gadījumu, ja ir konstatēta "peldētāju nieze", medicīniska palīdzība nav nepieciešama. VI atgādina, ka tūdaļ pēc peldes lietderīgi noslaucīties sausā dvielī. Simptomus var mazināt jebkurš pretalerģijas preparāts vai ādu nomierinošs losjons.

Savukārt bērniem un pārējiem iedzīvotājiem, kuri ir jutīgi pret dažādiem faktoriem, kas izraisa alerģiju, ieteicams neizmantot peldvietu.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !