Foto: LETA

Iepriekš par finanšu pārkāpumiem Latvijā sodītās AS "PrivatBank" (tagad – AS "Amber Assets") naudas sods 893 986 eiro apmērā tiks ziedots Ukrainai, trešdien, 29. maijā, vienojusies Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Komisija vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā izmaiņas likumā "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai" un grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā.

Izmaiņas paredz, ka pēc "Maskavas nama" pārdošanas Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) iegūtos līdzekļus ieskaitīs valsts budžetā, savukārt tālāk tos nodos vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Lai garantētu Latvijas drošību, tostarp nepieļautu un savlaicīgi novērstu demokrātiskas valsts apdraudējumu, Saeima šī gada janvārī pieņēma likumu par tā dēvētā "Maskavas nama" Rīgā pārņemšanu Latvijas īpašumā.

Savukārt valdība namu nodeva Finanšu ministrijai, lai VNĪ pēc tam to varētu pārdot izsolē.

Tāpat komisija atbalstīja arī citas izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar ko plānots noteikt, ka Latvija iekasētās soda naudas no aktīviem, ja tie atrodas Ukrainā, varēs nodot Ukrainas valdībai – vispārējam atbalstam tās sabiedrībai. Šādus lēmumus katrā konkrētajā gadījumā pieņems Ministru kabinets, paredz izmaiņas.

Šādi grozījumi ļautu ziedot Ukrainai no "PrivatBank" iekasējamo 839 986 eiro sodanaudu.

2019. gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemēroja bankai soda naudu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem. Sākotnēji bankai tika uzlikts sods 1,78 miljonu eiro apmērā, bet vēlāk, "PrivatBank" novēršot trūkumus, soda nauda tika samazināta līdz 893 986 eiro.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kā arī uzsākto "Amber Assets" likvidācijas procesu, šobrīd nav iespējams paredzēt vai Latvija vispār jebkad varētu saņemt tai pienākošos naudas līdzekļus 893 986 eiro apmērā, kas patlaban atrodas Ukrainā, bet uzraugošās iestādes šo naudu liegušas pārskaitīt ārpus Ukrainas.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Lai izmaiņas likumos stātos spēkā, tās vēl jāpieņem Saeimai. Aizsardzības komisija lūgs Saeimu šiem likumprojektiem noteikt steidzamību un izskatīt rītdienas parlamenta sēdē, šodien lēma komisijas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!