Saeima ceturtdien, 30. maijā, atteicās vērtēt opozīcijas partijas "Stabilitātei!" izstrādātos grozījumus Pilsonības likumā, kas paredz piešķirt Latvijas pilsonību 180 000 nepilsoņiem.

"Stabilitātei!" izstrādātie likuma grozījumi paredz kritērijus, saskaņā ar kuriem bijušajiem PSRS pilsoņiem, kuri ir dzīvojuši Latvijā gan pirms, gan pēc 1991. gada 21. augusta, kuri ir bijuši nodarbināti Latvijā pēc valsts neatkarības atjaunošanas vismaz piecus gadus, un kuri nav izdarījuši smagus noziegumus pret Latvijas valsti, tiek automātiski piešķirta Latvijas pilsonība.

Politiskais spēks norāda, ka Latvijā 2014. gadā Latvijas nepilsoņu skaits no visiem iedzīvotājiem bija 262 622, 2019. gadā - 216 681, savukārt, 2024. gadā Latvijā dzīvojošo nepilsoņu skaits ir aptuveni 180 000 iedzīvotāju, kas ir apmēram 9% no kopējā iedzīvotāju skaita Latvijā.

Pret likumprojektu debatēja deputāts Edmunds Jurēvics (JV), kurš piedāvājumu novērtēja kā "šokējošu", jo tas paredz piešķirt Latvijas pilsonību pilnīgi visiem nepilsoņiem, neatkarīgi no viņu valodas zināšanām un citiem kritērijiem. Kolēģi, tas nav pieļaujams!

"Pilsonība nav dāvana, bet gan pienākums. Latvijas cilvēkiem, kas ir vēlējušies iegūt pilsonību, esam devuši šo iespēju, bet mēs no viņiem lūdzam pāris lietas – zināt mūsu valsts valodu, mūsu kultūru, mūsu vēsturi un būt lojāliem mūsu valstij," pauda deputāts.

Jurēvics aicināja "šādus lēmuma projektus noraidīt saknē" un nešķelt sabiedrību. "Aicinu nešķelt sabiedrību arī ar tādiem paziņojumiem, ka kādam ir liegta pilsonība. Ja zini valsts valodu, cieni mūsu kultūru un vēsturi, tev ir iespēja kļūt par pilntiesīgu pilsoni," pauda deputāts.

Savukārt opozīcijas deputāts Aleksejs Rosļikovs (S!) likuma izmaiņas pamatoja ar faktu, ka 9% no Latvijas iedzīvotājiem ir ārpus savu tiesību loka. "Piešķirt nepilsoņiem Latvijas pilsonību ir absolūti normāla, no Eiropas puses mudināta un sagaidāma rīcība, kuru parlamentam jau sen bija pienākums realizēt," sacīja deputāts.

Likumprojekta nodošanu izvērtēšanai atbalstīja vien "Stabilitātei!" deputāti, turpretī 67 deputāti šo ideju noraidīja.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!