Foto: Publicitātes foto

Ministru kabinets otrdien, 4. jūnijā, apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu nodrošināt jaunas, pēc kārtas septītās ārvalstu filmu uzņemšanas Latvijā atklāta konkursa projekta iesniegumu atlases kārtas izsludināšanu 2024. gadā. 

EM portālu "Delfi" informēja, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) plāno iespējami drīz izsludinās jauno atklāta konkursa projekta iesniegumu atlases kārtu.

"Iepriekšējos gados interesi par savu projektu realizēšanu tieši Latvijā izrādījusi virkne apbalvotu režisoru, tāpat tiek piesaistīti pasaulslaveni aktieri, kas nodrošina gan turpmāku nozares izaugsmi, eksporta apgrozījuma kāpumu, kā arī Latvijas ekonomiskā tēla stiprināšanu," norāda EM.

Kā piemērus ministrija min 2018. un 2019. gadā uzņemtās televīzijas sērijas "Heirs of The Night", kur seriāla 1. un 2. sezona 85% apjomā tika filmēta Latvijā un kopumā filmēšanās laikā Latvijā ieguldīti 3,95 miljoni eiro. Savukārt mākslas filma "Ravens Hollow" 2021. gadā 100% apjomā tika filmēta Latvijā, tās uzņemšanai tika izlietoti 515 000 eiro. EM arī min seriālu "Sisi" otrās sezonas daļēju uzņemšanu Latvijā, kuras 2022. gada attiecināmās izmaksas Latvijā sastādīja 1,5 miljonus eiro.

Līdz ar šodien valdībā atbalstītajiem grozījumiem esošajā normatīvajā regulējumā iestrādāti papildu nosacījumi attiecībā uz septītās ārvalstu filmu uzņemšanas Latvijā atklāta konkursa projekta iesniegumu atlases kārtas izsludināšanu.  

Lai saņemtu Latvijas valsts atbalstu, papildu līdzšinējiem nosacījumiem noteikts, ka atbilstoši filmas budžeta plānam faktiskām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iemaksām valsts budžetā jāsastāda ne mazāk kā 14% no attiecināmo izmaksu kopsummas. Tāpat paredzēts, ka valsts līdzfinansējuma apmērs būs līdz 20% no līdzfinansējuma līgumā norādīto attiecināmo izdevumu kopsummas, kas veicinās ātrāku projektu vērtēšanu un mazinās administratīvo slogu līdzfinansējuma aprēķināšanai, vienkāršojot nosacījumus. 

Vienlaikus noteikts, ka, realizējot projektu, pret vienu plānoto līdzfinansējuma eiro jāsasniedz eksporta apjoms vismaz piecu eiro apmērā, tādējādi sekmējot turpmāku nozares izaugsmi, eksporta apgrozījuma kāpumu, kā arī Latvijas ekonomiskā tēla stiprināšanu.

Izmaiņas arī attiecas uz valodu, kādā rakstīts scenārijs, lai saņemtu valsts atbalstu, proti, turpmāk filmas scenārijs jāiesniedz kādā no Eiropas Savienības oficiālajām valsts valodām, attiecīgi - latviešu vai angļu valodā, izslēdzot krievu valodu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!