Fоtо: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ceļazīmi uz Briseli ieguvuši deviņi Latvijas deputāti, liecina provizoriskie dati. Ja visi ievēlētie pieņems EP deputāta mandātu, izmaiņas būs ne tikai Latvijas parlamenta sastāvā, bet arī Rīgas domes deputātu rindās.

Jau ziņots, ka CVK naktī uz pirmdienu paziņoja provizoriskos EP vēlēšanu rezultātus. No Latvijas turpmāk EP darbosies līdzšinējais EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV), kā arī vairāki līdzšinējie EP deputāti – Sandra Kalniete (JV), Roberts Zīle (NA), Nils Ušakovs (S) un Ivars Ijabs (LA).

Savukārt pirmoreiz EP deputātu mandātu ieguvuši Rihards Kols (NA), Reinis Pozņaks (AS), Mārtiņš Staķis (P) un Vilis Krištopans (LPV).

Tiesa, EP deputātes mandātu varētu iegūt Inese Vaidere, kura bijusi trešā populārākā politiķe JV sarakstā. Šāds scenārijs pastāv, ja Dombrovskis rudenī tiks virzīts un apstiprināts EK viceprezidenta amatā.

EP vēlēšanu rezultāti ieviesīs korekcijas arī Saeimas sastāvā. NA EP vēlēšanas ieguva divus deputātu mandātus, no kuriem viens ticis Saeimas deputātam Rihardam Kolam. Viņam dodoties strādāt uz Briseli, Saeimas deputāta mandāts tiks Jurģim Klotiņam, kurš patlaban ir viens no 60 Rīgas domes deputātiem.

Savukārt, ja Klotiņš pieņems Saeimas deputāta mandātu, viņa vietā Rīgas domē iespēja tiks piedāvāta Ievai Holmai (NA/LRA). Viņa šajā domes sasaukumā reiz jau bija deputāte, kad Saeimas mandātu uz laiku pieņēma Ieva Brante (NA/LRA).

Kā liecina publiski pieejamā informācija, Holma ir NA Rīgas nodaļas valdes locekle, bet Saeimā ir deputātes Ināras Mūrnieces (NA) palīdze.

Tāpat Eiropas Parlamentā ievēlēts pašreizējais Rīgas domes deputāts Mārtiņš Staķis (P). Ja viņš pieņems EP deputāta mandātu, iespēja kļūt par deputāti tiktu piedāvāta Ilzei Bērziņai-Ruķerei.

Bērziņa-Ruķere ir pasniedzēja un docētāja Rīgas Stradiņa universitātē.

Kustības "Par!" pārstāve Inese Voika portālam "Delfi" apliecināja, ka Bērziņa-Ruķere neoficiāli piekritusi stāties Mārtiņa Staķa vietā Rīgas domē, tādējādi pavisam drīz Rīgas domē tiks izveidota "Par!" frakcija, kas politiskajam spēkam ļaušot strādāt ar lielāku jaudu.

Divi līdzšinējie domes deputāti, kas pārstāv "Kustību "Par!"" – Ivars Drulle un Laima Geikina – līdz šim domē darbojušies kā neatkarīgie deputāti, jo frakciju var izveidot ne mazāk kā trīs vienas politiskās partijas vai viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !