Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien, 13. jūnijā, nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kas vētīs dzelzceļa projekta "Rail Baltica" ieviešanu. Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) šo iniciatīvu atbalsta un ir gatavs dalīties ar informāciju.

Izmeklēšanas komisijas izveidi atbalstīja gan opozīcijas, gan koalīcijas deputāti. Balsojums bija vienbalsīgs.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija ceturtdien izveidota pēc opozīcijas partiju ierosinājuma, lai apzinātu "Rail Baltica" projekta īstenošanā pieļautās kļūdas, vienlaikus panākot, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu, lai lēmumi tiktu pieņemti caurredzami un savlaicīgi, kā arī ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu.

Komisija centīsies noskaidrot projekta īstenošanas kavējuma par vismaz trim gadiem iemeslus, kā arī šajā projektā iesaistīto Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, kā arī to kapitālsabiedrību, kurās Satiksmes ministrija ir valsts kapitāldaļu turētāja, amatpersonu atbildību.

Komisijai ir jāizvērtē arī "Rail Baltica" projekta iespējamās finanšu izmaksas, kas saskaņā ar informatīvajos ziņojumos, kuri sagatavoti un virzīti Ministru kabinetā, kā arī publiski izskanējušo informāciju Latvijas teritorijā veido vismaz 8,5 miljardus eiro, to avoti, projekta īstenošanas aktuālie termiņi un būtiskie procesi, starpnozaru sadarbība un lēmumi, kas jāpieņem starpnozaru formātos un valdības līmenī, un projekta ieviešanas plāni un aktivitātes, kas tuvākajā laikā tiek plānotas, tostarp reaģējot uz nepieļaujamu situāciju, ka no Latvijas sabiedrības tiek slēpta vai sniegta dažādu amatpersonu pretrunīga informācija.

Jaunizveidotā izmeklēšana komisija strādās sešus mēnešus.

Jautājumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi iepriekš komentēja Briškens, kurš dienas pirmajā pusē, atskaitoties par paveikto ministra amatā, uzsvēra, ka viņam ir svarīgi nodrošināt atklātību par "Rail Baltica" projekta ieviešanu, "nevis lietas slēpt, kā, iespējams, darīja mani priekšteči".

"Man pašam nekas nav slēpjams. Es no atklātības nebaidos, tāpēc noteikti atbalstīšu arī parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Droši signalizējiet man, kāda informācija ir nepieciešama, došu jums šo informāciju. Pats nākšu," apliecināja ministrs.

Viņš piebilda, ka ir gatavs dalīties arī ar savu personīgo pieredzi, esot projekta sastāvdaļai, tai skaitā nepārtraukti ceļot trauksmi par šiem jautājumiem 2019. gadā, nesagaidot dzirdīgas ausis.

"Tie riski, ko mēs identificējām kā projekta dalībnieki jau daudzus gadus atpakaļ, diemžēl šobrīd jau ir piepildījušies," sacīja Briškens.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!