Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Eiropas Parlamentā (EP) no partijas "Latvija pirmajā vietā" ievēlētais Vilis Krištopans neizslēdz iespēju pievienoties Eiropas Konservatīvo un reformistu vai Identitātes un demokrātijas grupai, aģentūrai LETA norādīja politiķis.

Viņš sacīja, ka vēl līdz galam nav izšķīries, kurai EP grupai pieslieties, tāpēc nākamnedēļ viņš dosies uz Briseli, lai iegūtu lielāku skaidrību. Krištopans atzīmēja, ka viņam ir pilnīgi skaidrs, kurās grupās viņš nebūs, jo grupas, kurām viņš gribētu pievienoties, ir labējas.

Krištopans pieļāva, ka Konservatīvo un reformistu grupā viņu varētu arī nepieņemt, to viņam esot teicis Nacionālās apvienības politiķis Roberts Zīle, kurš arī ir ievēlēts EP. Taču Krištopans ir uzrakstījis grupas vadībai oficiālu iesniegumu un patlaban gaida atbildi.

Runājot par Identitātes un demokrātijas grupu, Krištopans sacīja, ka vēl jāpaskatās, kāds būs tās sastāvs. Politiķis uzsvēra, ka viņam ar šo grupu vērtības pilnībā sakrīt, jo šī grupa ir par nacionālu valsti, pret migrāciju un par ģimenes vērtībām, taču Krištopanam vēl ir laiks, lai pieņemtu galējo lēmumu.

Taujāts, ar kādiem jautājumiem EP viņš gribētu strādāt, politiķis norādīja, ka, ja deputāts nav nevienā grupā, nav arī iespēju strādāt kādā no EP komitejām. Krištopans pauda vēlmi strādāt lauksaimniecības vai transporta jomā.

"Var jau būt tā, ka vienā komitejā esi delegāts, bet otrā - aizvietotājs. Tas būtu ideāli, ja es varētu būt kādā komitejā, kas strādā ar lauksaimniecības un transporta jautājumiem. Ideālā pasaulē varētu strādāt abās," teica politiķis.

Jaunā EP sasaukuma pirmā plenārsesija notiks no 16. jūlija līdz 19. jūlijam Strasbūrā, Francijā, liecina informācija EP tīmekļvietnē.

Paredzēts, ka pirmajā plenārsesijā vai arī, iespējams, vēlāk EP deputāti balsos par jauno priekšsēdētāju, priekšsēdētāja vietniekiem un kvestoriem, kā arī lems par to, cik deputātu darbosies katrā parlamentārajā komitejā.

Vēlāk EP deputāti balsos par jauna Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja ievēlēšanu. Pēc tam deputāti publisku uzklausīšanu laikā izvērtēs komisāru kandidātus. Jaunajai EK būs jāsaņem EP apstiprinājums plenārsēdes balsojumā, lai tā varētu stāties amatā.

Tāpat deputāti turpinās izskatīt un grozīt tiesību aktus, kontrolēt citu Eiropas Savienības iestāžu darbu un apspriest aktuālus jautājumus.

Jau vēstīts, ka EP no Latvijas ievēlēts Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete, kas pārstāv "Jauno vienotību", Ivars Ijabs no partijas "Latvijas attīstībai", Roberts Zīle un Rihards Kols no Nacionālās apvienības, Krištopans no partijas "Latvija pirmajā vienā", Pozņaks no partijas "Apvienotais saraksts", Mārtiņš Staķis no partijas "Progresīvie", Nils Ušakovs no partijas "Saskaņa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!