Foto: F64

Otrdien, 18. jūnijā, Ministru kabinets piešķīra Aizsardzības ministrijai (AM) finansējumu, kas nepārsniedz 10 miljonus eiro, lai turpinātu darbu pie austrumu robežas stiprināšanas, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Finansējums tiks piešķirts no valsts budžeta programmas ''Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem'', atbilstoši faktiski nepieciešamo izdevumu apmēram.

Ministrijā atgādināja, ka aizsardzības nozare no šī gada marta veic praktiskus darbus pie austrumu robežas stiprināšanas, tuvāko piecu gadu laikā robežas stiprināšanā ieguldot 303 miljonus eiro.

Robežas nostiprināšana Latvijā sākta ar pretmobilitātes objektu izvietošanu, kā arī atsevišķu ceļu pārrakšanu, veidojot prettanku grāvjus.

Tāpat aizsardzības nozare ir uzsākusi līgumu slēgšanu ar komersantiem par pretmobilitātes šķēršļu izveides materiālu izstrādi un piegādi. Nacionālie bruņotie spēki ir identificējuši nepieciešamās lokācijas vietas pretmobilitātes materiāltehnisko līdzekļu pagaidu novietošanai.

Primāri plānots izmantot valsts pārvaldībā esošos zemes gabalus. Sekundāri – fiziskām un juridiskām personām piederošus īpašumus, veicot sarunas un vienošanās procedūras.

Šobrīd notiek saskaņošanas process gan ar juridiskām, gan ar fiziskām personām par privāto teritoriju izmantošanu pagaidu materiāltehnisko līdzekļu izvietošanai.

AM atgādināja, ka šā gada martā Ministru kabinets apstiprināja austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plānu, paredzot, ka tuvāko piecu gadu laikā robežas stiprināšanas darbiem tiks atvēlēti 303 miljoni eiro.

Austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plāns ir daļa no Baltijas Aizsardzības līnijas izveides, kas gar visu Krievijas un Baltkrievijas robežu ietvers Nacionālo bruņoto spēku vienību atbalsta punktu izveidi – aizsardzības pozīcijas karavīriem un nocietinātas aizsardzības pozīcijas, dažādus šķēršļus, prettanku grāvjus, munīcijas un mīnu noliktavas.

Baltijas aizsardzības līnija būtiski stiprinās Baltijas valstu spējas militāri aizsargāt savas robežas un aizkavēs Krievijas iespējas veikt ātras militāras operācijas. Līnijas izbūve saskan ar NATO aizsardzības plāniem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!