Foto: AP/Scanpix/LETA

Saeima ceturtdien, 20. jūnijā, pieņēma Ārlietu komisijas izstrādāto parlamenta paziņojumu par jūlijā Vašingtonā gaidāmo NATO samitu, kurā Latvija aicinās atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO.

Saeima paziņojumu pieņēma vienbalsīgi, bet opozīcijas partija "Stabilitātei!" nebalsoja.

Saeima paziņojumā kategoriski nosoda Krievijas neprovocēto militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas atbalstu un iesaisti. Tāpat norādīts, ka Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību un, tāpat kā jebkurai valstij, ir tiesības izvēlēties, kādās starptautiskās organizācijās, pārnacionālos veidojumos vai militārās aliansēs tā iesaistīsies.

Saeima uzsver Ukrainas ievērojamo ieguldījumu eiroatlantiskās zonas drošībā, to, ka Ukraina vistiešākajā veidā aizstāv šo drošību un ar savu dalību NATO būtiski stiprinātu aliansi, it īpaši visas turpmākās NATO austrumu flanga aizsardzības un atturēšanas spējas.

Paziņojumā arī uzsvērts, ka Krievija pašlaik ir galvenā un tiešākā sabiedroto drošības, eiroatlantiskās telpas miera un stabilitātes apdraudētāja, kas rada sistēmiskus izaicinājumus un draudus eiroatlantiskajām interesēm un vērtībām.

Saeima atgādina, ka Ukraina 2022. gada 30. septembrī oficiāli pieteica iestāšanos NATO, tāpat 2023. gada 11. jūlijā Viļņā notikušajā NATO samitā pieņemtais paziņojums ietver atziņas, ka "Ukrainas nākotne ir NATO", "Ukraina ir kļuvusi arvien vairāk sadarbspējīga un politiski integrēta aliansē un ir panākusi būtisku progresu reformu ceļā" un "mēs varēsim izteikt Ukrainai uzaicinājumu pievienoties aliansei, kad sabiedrotie tam piekritīs un tiks izpildīti nosacījumi".

Latvija uzsver, ka NATO durvis joprojām ir atvērtas visām Eiropas demokrātijām, kas vēlas un spēj uzņemties no dalības aliansē izrietošos pienākumus un saistības, un ka Krievijai nav veto tiesību nedz NATO paplašināšanās, nedz jebkādos citos jautājumos.

Tāpat paziņojumā pausts, ka Ukraina ir gatava kļūt par NATO dalībvalsti saskaņā ar Ziemeļatlantijas līguma 10. pantu, ka Ukraina to apliecina, aizstāvot Ziemeļatlantijas līguma pamatprincipus, kā arī ar savu bruņoto spēku uzticamību cīņā pret galvenajiem NATO apdraudējumiem un ka Ukrainas gatavība jau tagad pārsniedz dažu pašreizējo NATO dalībvalstu individuālo gatavību.

Saeima paziņojumā uzsver nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību. "Ukraina atbilst dalībai NATO izvirzītajiem kritērijiem," norāda Saeima.

Tāpēc Latvijas parlaments aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO un mudina NATO dalībvalstu valdības NATO samitā Vašingtonā šā gada 9.–11. jūlijā atbalstīt Ukrainas uzaicināšanu pievienoties NATO.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!