Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Kopējais traumu skaits Līgo un Jāņu dienā pieaudzis par aptuveni trešdaļu, salīdzinot ar parastu ikdienu, portāls "Delfi" noskaidroja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD). Lielākoties tās bijušas sadzīviska rakstura traumas.

Kā atzīst NMPD pārstāve Arita Freimane, Jāņu brīvdienas aizvadītas nosacīti mierīgi, lai gan NMPD mediķiem darba nav trūcis.

Pirmdien, 24. jūnijā, kāds vīrietis guvis plašus un smagus apdegumus, lejot ugunskurā degšķidrumu, informēja Freimane.

"Par laimi, izteiktas Jāņu tradicionālās traumas ir bijušas salīdzinoši maz, bez būtiskiem negadījumiem vai nopietnām sekām," norāda Freimane.

Vairākos gadījumos cilvēki aizrijušies ar šašliku gabaliem, bet līgotāji, pateicoties pirmās palīdzības zināšanām, paši saviem spēkiem veiksmīgi tikuši galā.

Vienā gadījumā gan ar aizrīšanās sekām varēja tikt galā tikai NMPD brigāde, sniedzot palīdzību uz vietas.

NMPD mediķiem bijuši daži smagāki izsaukumi, kur negadījumā cietušajiem traumas gūtas tieši alkohola reibumā.

Tāpat pirmdien NMPD auto pasaulē nācis puisītis, atklāja Freimane.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) pēdējās četras diennaktis bijušas darbīgas.

Kā portālu "Delfi" informēja VUGD pārstāve Ilze Dāme, laika posmā no šī gada 21. jūnija pulksten 6.30 līdz 25. jūnija pulksten 6.30, VUGD saņemti 240 izsaukumi – 76 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā vienu uz meža ugunsgrēka dzēšanu, 86 uz glābšanas darbiem, bet 78 izsaukumi bija maldinājumi.

Līgo vakarā tika saņemti vairāki maldinoši izsaukumi – 40 izsaukumi, no kuriem 20 bija saistīti ar to, ka iedzīvotājiem, redzot dūmus vai liesmu atblāzmu no Jāņu ugunskuriem, licies, ka izcēlies ugunsgrēks, tāpēc viņi izsaukuši ugunsdzēsējus. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka iedzīvotāji kurinājuši ugunskuru un apdraudējums nepastāv, norāda Dāme.

Sestdien, 22. jūnijā, ap pulksten 18 vakarā ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu Daugavpils novada Laucesas pagastā, kur dīķī uz jumta bija apgāzies traktors. Glābēji hidrotērpos ar nepieciešamajiem instrumentiem izvilka zem ūdens traktorā esošu cilvēku. Cilvēks tika nodots NMPD mediķiem, kuri konstatēja cilvēka nāvi.

Tāpat šajās dienās ugunsdzēsēji devušies uz vairākiem izsaukumiem, kur piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens, radot sadūmojumu. No piedūmotajām telpām izglābti vairāki cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!