Foto: Lauris Vīksne

Naktī uz 1. jūliju Jānis un Maksims savā starpā noslēdza partnerību un pēc tam apmainījās ar sudraba gredzeniem. Abi vīrieši ir Latvijā pirmais pāris, kas šādi reģistrējuši partnerattiecības.

Pēc partnerības noslēgšanas Jāni un Maksimu sagaidīja svinīgā ceremonija Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē, kur piedalījās gan viņu draugi, gan organizācijas "Dzīvesbiedri" pārstāvji, kā arī tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV), kas uzrunā uzsvēra prieku un laimi būt klāt šādā brīdī.

Viņa pauda, ka ceļš uz regulējuma izstrādāšanu nebija gluds, taču bija laime pabeigt to, lai pēc tam cilvēki var vērtēt, kā to var papildināt. "Vēlos jūs apsveikt, ka esat paši, paši pirmie, kuri vēsturiski Latvijas tiesiskas demokrātiskas valsts cilvēktiesībām pasaka, ka katram cilvēkam ir tiesības būt laimīgam. Valsts to zina, atzīst, respektē un reģistrē," apsveikuma runā Maksimam un Jānim sacīja ministre.

"Šīs vēl nav kāzas, līdz ar to mums būs sudraba gredzeni – ar domu, ka ir, kur augt, un ka ir kur augt arī mūsu valstij. Šis ir ļoti liels pirmais solis," pateicoties virknei iesaistīto cilvēku, sacīja viens no partnerības likuma noslēgšanas dalībniekiem.

Regulējums kā kompromiss

Uz portāla "Delfi" jautājumu, vai partnerības likums ir pietiekams risinājums un vai tas ir uzlabojams, tieslietu ministre sacīja, ka tas šobrīd ir vienīgais, kādu demokrātiskā sabiedrībā bija iespējams pieņemt.

"Esošais regulējums atspoguļo to demokrātisko vairākumu, kuru Saeima šobrīd ir varējusi atbalstīt. Līdz ar to es nevaru novērtēt nekā citādi kā demokrātisku lēmumu, ko Saeima ir pieņēmusi un kas ir stājies spēkā. Ja nākamajās Saeimas vēlēšanās parlaments varēs apstiprināt ko vairāk, tad varēsim par to runāt, bet citādi demokrātiskā valstī tas nenotiek. Šis parlaments sacīja, ka tas ir vienīgais kompromiss, uz ko ir spējīgs atbalstīt, un es to respektēju un cienu. Tādēļ nevar solīt to, ko nevar izdarīt. Šis bija tas, ko varēja izdarīt," pauda Lībiņa-Egnere.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušā gada 9. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no 2024. gada 1. jūlija spēkā stājas jauns tiesību institūts – partnerība.

Partnerība ir jauns veids, kādā juridiski nostiprināt divu pilngadīgu personu attiecības un paredzēt tām noteikta veida sociālo un ekonomisko aizsardzību. Vairāk par to, ko paredz partnerattiecību likums, lasāms šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!