Fоtо: ChatGPT/DELFI

Daļa bāreņu namu ir slēgti, citi – reorganizēti, bet atrast bērniem mājas kļūst aizvien grūtāk. Ar tādu ziņojumā ietverto vēstījumu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI, šobrīd – Bērnu aizsardzības centrs) nāca klajā jau pērnā gada izskaņā. Lai arī bērnu skaits ārpusģimenes aprūpes iestādēs krietni samazinājies, darbinieku izdegšana, audžuģimeņu un finanšu trūkums, kā arī Labklājības ministrijas paustais rāda, ka reiz izteiktais politiskais solījums par ģimeni katram bērnam, visticamāk, vairs nav izpildāms.

Savukārt ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās joprojām dzīvoja 518 bērni. Tas ir vairāk nekā Subatē vai Durbē.

Viņas uzauga bērnunamā

Airita un Jana ir māsas, kuras bērnunamā kopā ar trešo māsu nonāca pirms aptuveni 10 gadiem, kad reforma bija tikai sākusies. "Jau pirms piedzimu, mammai bija vēzis, kuru viņa ārstēja, bet nespēja tikt no tā vaļā. Kad man bija 10, mamma nomira. Pēc trim dienām, manā 11. dzimšanas dienā, bija bēres. Pēc tā viss sāka lēnām sabrukt."

Māsas stāsta, ka pēc mātes nāves tēvs sācis pastiprināti lietot alkoholu. "Tētim, protams, bija ļoti grūti fiziski un mentāli turpināt dzīvot bez savas mūža mīlestības – manas mammas," saka Jana. "Pagāja laiks, tētis saņēmās, un likās, ka viss sāk nokārtoties. Turpinājām dzīvot kā iepriekš, bet ar smagumu sirdīs un tukšuma sajūtu mājās." Taču no alkohola tēvs vairs nespēja atteikties un situācija atkal pasliktinājās. Jana atminas, ka kādā dienā atbrauca bāriņtiesa: "Bija jāpaņem dažas drēbes, un mūs aizveda uz krīzes centru."

Māsas krīzes centrā atradās mēnesi, pēc tam nonāca bērnunamā. Tēvs esot centies bērnus atgūt, taču nesekmīgi. Meitenes turpmākos sešus gadus dzīvoja kopā ar citiem bez apgādniekiem palikušajiem – kopā cēlās, devās uz skolu, pavadīja brīvdienas un svinēja svētkus.

Ja meitenes no ģimenes tiktu izņemtas šobrīd, pastāv iespēja, ka viņas būtu nonākušas nosacītā ģimenē. Tā dēvētais ģimeniskai videi pietuvinātais pakalpojums, kam kopš 2023. gada sākuma jābūt ieviestam visās ilgstošas ārpusģimenes aprūpes iestādēs, pieejams

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !