Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējo nedēļu laikā dažādās sociālo mediju platformās aktīvi tiek reklamēti raksti no it kā reāliem medijiem, kas patiesībā aizved pie dažādiem krāpniekiem. Šajos viltus rakstos bieži atrodami materiāli, kas var atgādināt "Delfi" medija izskatu, tāpēc vēlamies lasītājiem atgādināt, kā atpazīt īstas ziņas no neīstām.

Nepieciešams pievērst uzmanību virsrakstam, proti, vai tas izceļ ziņas galveno būtību, vai arī izveidots sensacionāls, lai pievērstu uzmanību, "LV portālā" atgādina pētniece Klinta Ločmele. Šādiem virsrakstiem raksturīgi pamatīgi pārspīlējumi un mēģinājumi šokēt.

Tāpat jāpievērš uzmanība, vai publicētais ieraksts ved uz patieso adresi, kuru tā cenšas attēlot. Piemēram, vai tā ir korekta "delfi.lv" vai tomēr kļūdaina "delffi.lv", "Deelfi.lv" un citas variācijas, kurās būs kāda burta, simbola atšķirība. Pirms klikšķini, uzvirzi kursoru un apskati mājaslapas īsto nosaukumu! Aicinām "Delfi" apmeklēt, izmantojot mobilo lietotni vai tīmekļa pārlūkā ievadīt adresi pašiem.

Piemērs ar krāpnieku publicētu izdomājumu:

Foto: Ekrānuzņēmums

Nepieciešams pievērst uzmanību virsrakstiem, piemēram, pārlieku "skaļi" virsraksti, kas apelē pie emocijām, bet nesatur skaidru informāciju, var būt viltus ziņas, kuras izmanto krāpnieki.

Nereti krāpnieki šādās viltus portālu lapu imitācijās reklamē kriptovalūtas, ko "Delfi" un citi Latvijas mediji nedara. Tāpat tie mudina veikt ātrus, tūlītējus maksājumus, sakot, ka šāda iespēja drīz pazudīs. Arī tās ir pazīmes, kas liecina par krāpnieku mēģinājumu imitēt mediju interneta vietnes.

Gadījumā, ja tomēr šādas viltus ziņas tiek pamanītas, vai uz tām tiek uzspiests, tad aicinām ziņot par tām sociālo mediju platformām, piemēram, "Facebook", kā arī nekādā gadījumā neievadīt šajās mājaslapās personīgu informāciju un nesniegt tām jebkāda veida atļaujas. Par šādām krāpnieku metodēm vērts pabrīdināt arī ģimenes seniorus, kas var būt vieglāk ievainojami šādu darbību upuri.

Vairāk par dezinformāciju un kā no tās izvairīties var lasīt rokasgrāmatā pret dezinformāciju, ko izdevusi Valsts kanceleja.

Aicinām arī noklausīties, kāda ir ielu vingrotāju grupas "Street Wariors" dalībnieka Gata Konrāda pieredze, izvairoties no krāpniekiem internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!