Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz Ministru kabinetā iepriekš panākto vienošanos, ka 2025. gada budžetā ministrijas varēs prasīt papildu līdzekļus vien pasākumiem, kas saistīti ar valsts iekšējo un ārējo drošību, Zemkopības ministrija (ZM) nākamā gada budžetā prasa papildus 69,3 miljonus eiro četrām prioritātēm.

Ministrija portālu "Delfi" informēja, ka tās četras prioritātes ir pārtikas apgādes nodrošinājums iedzīvotājiem valsts apdraudējuma gadījumā, valsts atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, meža ugunsdzēsības kritiskās infrastruktūras nodrošinājums un informācijas tehnoloģiju pilnveidošana kiberdrošības jomā.

ZM ieskatā, pārtikas nodrošinājuma plānošana ir viens no preventīvajiem drošības pasākumiem, kas ietver koordinētu sadarbību ar pārtikas ražošanas uzņēmumiem, lai pārtikas pieejamības trūkuma gadījumā varētu saražot nepieciešamos pārtikas produktus.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) piebilda, ka Krievijas agresija Ukrainā visā pasaulē ir aktualizējusi jautājumu par pārtikas nodrošinājumu, tāpēc viņš vairākkārt sacījis, ka spējam sevi ar pārtiku nodrošināt, bet mums ir jādomā arī par loģistikas jautājumiem un ražotāju konkurētspēju.

"Mūsu lauksaimniecības sektoram jāspēj konkurēt ar importu, jo tikai tā mēs nodrošināsim īsākas un stabilākas piegādes ķēdes un palielināsim vietējo produktu īpatsvaru publiskajos iepirkumos. Esmu pārliecināts, ka ikviens mūsu ražotājs jebkurā brīdī būtu lepns un atbildīgs nodrošināt mūsu armiju ar pārtiku", pauda Krauze.

Pēc Finanšu ministrija (FM) aplēsēm, 2025. gadā fiskālā telpa jeb papildu pieejamie līdzekļi tiek prognozēta negatīva 0,6% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 279,5 miljoni eiro. Vienlaikus ministrija atgādina par grozījumiem Fiskālās disciplīnas likumā, kas palielina maksimāli pieļaujamo strukturālo deficītu no 0,5% no IKP uz 1% no IKP, šādā gadījumā uzlabojot fiskālo telpu, bet tā joprojām būtu negatīva – 56,8 miljoni eiro.

Ņemot vērā plānoto negatīvo fiskālo telpu, valdība atbalstīja FM priekšlikumu, ka, gatavojot 2025. gada budžetu, kā vienīgais vidēja termiņa budžeta prioritārais attīstības virziens būs valsts drošība. Valdība vienojās, ka ministrijām šie priekšlikumi jāiesniedz līdz šā gada 28. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!