Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) un Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa kritizē Ungārijas Ministru prezidenta Viktora Orbāna vizīti pie agresora valsts vadītāja Vladimira Putina.

Orbāns šīs nedēļas sākumā viesojās Kijivā, bet piektdien, 5. jūlijā, ieradies vizītē Maskavā, atsaucoties uz viņa preses sekretāru, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Par to, ka Orbāns gatavojas Maskavā tikties ar Putinu, atsaucoties uz savu avotu, jau ziņoja medijs "Financial Times". Orbāna preses sekretārs norāda, ka premjers Maskavā ieradies "savas miera panākšanas misijas" ietvaros. "Miera misija turpinās. Otrā pietura – Maskava," teikts Orbāna preses paziņojumā.

Tikmēr Siliņa vietnē "X" šo tikšanos vērtē kritiski. Viņa kā nepieņemamu vērtē Orbāna tikšanos ar Putinu laikā, kad Krievija izvērš agresiju pret Ukrainu un nogalina nevainīgus iedzīvotājus.

"Tas grauj centienus panākt Ukrainas uzvaru un mieru," secina Siliņa, piebilstot, ka Orbāns šajā vizītē nepārstāv Eiropas Savienību (ES), viņam nav dots šāds mandāts.

Līdzīgu viedokli vietnē "X" pauž Igaunijas Ministru prezidente, kura uzsver, ka Orbāns nekādā gadījumā Maskavā nepārstāv ES vai ES pozīciju.

Kallasa uzsver, ka Orbāns izmanto Ungārijas ES prezidentūru, lai sētu apjukumu. "ES ir vienota, nepārprotami Ukrainas pusē un pret Krievijas agresiju," pauž Kallasa.

Arī Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels vietnē "X" reaģēja uz Orbāna aktivitātēm, norādot, ka Ungārijai, kļūstot par ES prezidējošo valsti, tas nedod mandātu savienības vārdā dibināt kontaktus ar Krieviju.

"Eiropadomes nostāja ir skaidra: Krievija ir agresors, Ukraina ir upuris. Nekādas sarunas par Ukrainu nevar notikt bez Ukrainas dalības," uzsver Mišels.

Tikmēr Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vietnē "x" Orbāna vizīti Maskavā komentē ironiski ar tekstu no 1963. gada Džeimsa Bonda filmas "Ar mīlestību no Krievijas" tituldziesmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!