Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) otrdien, 9. jūlijā, lēma piešķirt 40 788 eiro finansējumu Valsts policijai (VP) izdevumu segšanai par Maskavas nama apsardzību un kārtības nodrošināšanu, kas tika īstenota laikā no šī gada janvāra beigām līdz marta sākumam.

Kā lasāms rīkojuma projektā, ir nepieciešamība piešķirt finanšu līdzekļus Iekšlietu ministrijai (Valsts policijai) 40 788 eiro apmērā, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar Nekustamo īpašumu apsardzību un kārtības nodrošināšanu laikposmā no šī gada 23. janvāra pulksten 8 rītā līdz šī gada 4. marta pulksten 15, tostarp Valsts policijas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm samaksātu par virsstundu darbu, izmaksātu piemaksas par nakts darbu un Valsts policijai kompensētu papildu izdevumus (vidējās izpeļņas pieaugums), kas radušies, nosakot samaksu par virsstundu darbu un piemaksas par nakts darbu, kā arī Satiksmes ministrijai (valsts akciju sabiedrībai "Latvijas dzelzceļš") 12 438 eiro apmērā, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar Nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu laikposmā no šī gada 26. janvāra līdz Nekustamo īpašumu valdītāja maiņai.

Kopumā projekts paredz piešķirt līdzekļus no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 53 226 eiro apmērā – VP 40 788 eiro, Satiksmes ministrijai (valsts akciju sabiedrībai"Latvijas Dzelzceļš") 12 438 eiro. VP lielāko daļu izdevumu sastāda atalgojums (33 001,98 eiro). Pārēja daļa izdevumu ir no darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Šī gada sākumā portāls "Delfi" vēstīja, ka Rīgā esošais "Maskavas nams" nonāks Latvijas īpašumā, 11. janvārī, lēma Saeima. Par "Maskavas nama" nonākšanu valsts īpašumā balsoja 70 deputāti, bet "pret" balsoja 11 no frakcijas "Stabilitātei!" un pie frakcijām nepiederoša deputāte Glorija Grevcova.

Savukārt šī gada maijā vēstīts, ka, lai iegūto naudu pēc "Maskavas nama" pārdošanas valsts varētu nodot Ukrainai, Saeima ceturtdien, 30. maijā, galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas likumā "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai" un grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā.

Izmaiņas paredz, ka pēc "Maskavas nama" pārdošanas Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) iegūtos līdzekļus ieskaitīs valsts budžetā, savukārt tālāk tos nodos vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Lai garantētu Latvijas drošību, tostarp nepieļautu un savlaicīgi novērstu demokrātiskas valsts apdraudējumu, Saeima šī gada janvārī pieņēma likumu par "Maskavas nama" Rīgā pārņemšanu Latvijas īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!