Foto: Shutterstock

Ministru kabinets (MK) otrdien lēma par līdzekļu novirzīšanu dažādiem mērķiem. Portāls "Delfi", izmantojot aģentūras LETA sniegto informāciju, apkopojis, kādiem mērķiem šie līdzekļi novirzīti. Starp atbalstītajām nozarēm ir gan dažādi sociālie mērķi, gan drošības pasākumi.

Sociālie mērķi

Valdība šodien lēma piešķirt valsts budžeta finansējumu 452 815 eiro apmērā sociālo inovāciju kompetences centru darbības nodrošināšanai.

Lietuvas Eiropas Sociālā fonda aģentūra kā iestāde, kurai Eiropas Komisija (EK) uzticēja Eiropas Sociālā fonda iniciatīvas īstenošanu, pērn izsludināja projektu konkursu nacionālo sociālo inovāciju kompetences centru veidošanai. Projekta pieteikumus finansējuma piesaistei iesniedza Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Labklājības ministriju un Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija (LSUA), kā arī Austrijas, Ungārijas, Slovākijas un Maltas partneri.

Projekta mērķis ir dalībvalstu nacionālo kompetences centru darbības konsolidācija ar mērķi profesionalizēt un radīt ilgtspējīgu sociālo inovāciju tīklu.

Savukārt Aizkraukles novada pašvaldībai valsts piešķirs Atveseļošanas fonda finansējumu 4,4 miljonu eiro apmērā par vispārējās vidējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu, otrdien nolēma valdība.

Atbilstoši valdības martā nolemtajam, pašvaldības, kas gada sākumā būs pieņēmušas lēmumu par skolu tīkla sakārtošanu, var saņemt Atveseļošanas fonda finansējumu kopumā 7 338 739 eiro apmērā.

Lēmumus par ārpus novada pašvaldības administratīvā centra esošas vidusskolas reorganizēšanu ir pieņēmušas un Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) iesniegušas četras novada pašvaldības - Aizkraukles, Tukuma, Valmieras un Dienvidkurzemes novada pašvaldības.

Investīcijas atbalstam tika izvirzītas sešas vispārējās izglītības iestādes: Jaunjelgavas vidusskola, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskola, Pļaviņu vidusskola, Jaunpils vidusskola, Naukšēnu vidusskola un Priekules vidusskola. Neviena no šīm skolām finansējumu nesaņems, jo neatbilst noteiktajiem priekšatlases kritērijiem.

Tāpat valdība otrdien atbalstīja 4058 eiro piešķiršanu Madonas novada pašvaldībai pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas uzturēšanai.

Kalpaka dzimtas piemiņvieta "Liepsalas" izveidotas 1997. gadā.

Valdība otrdien arī atbalstīja 125 688 eiro novirzīšanu 2025.gadā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), lai tā varētu veikt vēlētāju datu apstrādi.

2026.gadā šiem mērķiem PMLP būšot nepieciešami 131 169 eiro, 2027.gadā - 136 508 eiro, 2028.gadā - 140 388 eiro, bet 2029.gadā - 140 388 eiro.

Līdzekļi aizsardzībai

Valdība otrdien atbalstīja pārdali 131 604 eiro apmērā uz Iekšlietu ministrijas budžetu, lai turpinātu valsts robežas apsardzības tehnoloģiskās infrastruktūras izbūvi uz Latvijas un Krievijas robežas.

Lai nodrošinātu valsts ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās tehnoloģiskās infrastruktūras izbūvi uz robežas, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) ir veikusi visas nepieciešamās procedūras un ir pieņēmusi lēmumus cenu aptaujā, kas paredz līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanu būvkomersantiem tehnoloģiskās infrastruktūras izbūvei attiecīgajās būvdarbu kārtās, kā arī ir noteikusi šim mērķim un ar izbūves nodrošināšanu saistīto izmaksu segšanai nepieciešamā finansējuma apmēru.

Ministru kabinets otrdien arī atbalstīja apropriācijas pārdali 2,367 miljonu eiro apmērā Ekonomikas ministrijai (EM) un Veselības ministrijai (VM) valsts drošības stiprināšanas pasākumiem.

Tostarp 809 590 eiro pārdalīti EM, lai sāktu veidot pirmās nepieciešamības preču rezerves un nodrošinātu pilnvērtīgas pirmās nepieciešamības preču rezervju sistēmas ieviešanu.

Savukārt 1,557 miljoni eiro pārdalīti uz VM budžeta apakšprogrammu "Neatliekamā medicīniskā palīdzība", lai valsts materiālo rezervju uzturēšanas ietvaros nodrošinātu veselības nozares pirmās nepieciešamības rūpniecības preču iegādi.

240 000 eiro pārdalīti par labu Valsts policijai, lai veiktu specializēto programmnodrošinājumu iegādi un licenču atjaunošanu.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka ņemot vērā aizvien pieaugošās tehnoloģiskās iespējas, kas tiek izmantotas arī noziedzīgajā vidē, kā arī noziegumu, ir būtiski reaģēt nekavējoties, lai nodrošinātu pēc iespējas pilnīgāku elektronisko pierādījumu saglabāšanu, kā arī nodrošinātu to kvalitatīvu izpēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!