Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

ASV demokrātu partijā varētu notikt arī prezidenta amata kandidātu atlase, pauda politikas zinātnes doktors un ASV politikas vērotājs Mārtiņš Hiršs, komentējot ASV prezidenta Džo Baidena lēmumu izstāties no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Hiršs uzsvēra, ka Baidens, iespējams, šādu lēmumu pieņēma, ņemot vērā gan iekšējo spiedienu, jo demokrāti arvien vairāk un vairāk kritizēja viņu un aicināja no sacensības izstāties, gan arī reitingus, kas, pēc bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa slepkavības mēģinājuma un republikāņu kongresa, kritās.

Taujāts, vai ASV viceprezidente Kamala Herisa varētu būt demokrātu partijas kandidāte gaidāmajās vēlēšanās, eksperts atzīmēja, ka pagaidām tas nav zināms, taču viņa patlaban ir visatpazīstamākā no citiem potenciālajiem demokrātu kandidātiem. Tomēr pastāv arī cita iespēja – līdz kongresam partijā varētu notikt kandidātu atlase.

Viņš pieļāva, ka ASV viceprezidente ir visticamākā kandidāte, jo viņa ir ne tikai atpazīstama, bet viņai ir arī pieredze valsts vadīšanā, vienlaikus ir citi senatori un gubernatori no demokrātu partijas, kuri varētu mēģināt ar Herisu konkurēt. Eksperta ieskatā, ja demokrātu partijā notiks šķelšanās un cīņas, tas nenāks pašiem par labu, taču arī tas, ka Baidens izstājas no cīņas, vēl nenozīmē, ka demokrāti būs vienoti, izvirzot kandidātu, un partijas kandidāta reitingi ies uz augšu.

"Herisa ir daudz harismātiskāka par Baidenu. Viņai sanāk daudz labāk nekā Baidenam runāt publiski, nepieļaut muļķīgas kļūdas. Ja demokrāti izvirzīs viņu par ASV prezidenta amata kandidāti, Herisai debatēs varētu veikties daudz labāk un viņa varētu vairāk uzrunāt neizlēmušos vēlētājus, kuri ir kaut kur pa vidu starp republikāņiem un demokrātiem," teica Hiršs.

Jautāts, vai demokrātiem vēl ir iespējas apsteigt republikāņus, eksperts norādīja, ka reitingi un vēlēšanu rezultāti ir tuvi un atšķiras par pāris procentpunktiem. Viņš uzsvēra, ka ir republikāņi, kuri balsos par Trampu neatkarīgi ne no kā, ir demokrāti, kuri atdos balsi par demokrātu kandidātiem neatkarīgi no ne kā, taču ir neizlēmušie vēlētāji, kuri ar pāris procentpunktiem var izšķirt vēlēšanu rezultātus, piemēram, notiek kāds skandāls – kandidāts zaudē punktus, ir pozitīvs pavērsiens un veiksmīgas debates – kandidāts iegūst punktus.

"Vēlēšanu rezultāti vēl nav izlemti, var būt dažādi pavērsieni, kas var mainīt vēlēšanu kampaņu un cīņu. Vēlēšanās, kas ASV notika pirms astoņiem gadiem, piemēram, Tramps negatīvi izteicās par veterānu, un par šiem izteikumiem zaudēja pāris procentpunktus. Nākamo mēnešu laikā Tramps arī var pieļaut kļūdas. Patlaban cīņa ir tuva, nav tā, ka Tramps ir ar milzīgu pārsvaru priekšā, pārsvars ir salīdzinoši neliels," teica eksperts.

Jau rakstīts, ka Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā. Paziņojumu Baidens publicējis sociālajā platformā "X".

"Man ir bijis vislielākais gods manā dzīvē kalpot jums prezidenta amatā," vēstulē atzina 81 gadu vecais demokrāts.

"Kaut arī tas bija mans nodoms cīnīties par pārvēlēšanu, es uzskatu, ka tas ir manas partijas un valsts labākajās interesēs – izstāties [no vēlēšanu cīņas] un koncentrēties tikai un vienīgi uz manu prezidenta pienākumu pildīšanu termiņa atlikušajā daļā," paziņoja Baidens.

Prezidents norādīja, ka "plašāk par savu lēmumu runās ar tautu vēlāk šajā nedēļā".

Demokrātu partija tagad nonākusi jaunā un visai sarežģītā situācijā, un tai ir jāizraugās jauns kandidāts novembrī gaidāmajām vēlēšanām.

Uzreiz pēc paziņojuma ar izstāšanos no vēlēšanu cīņas Baidens platformā "X" arī apliecināja, ka atbalsta to, ka par demokrātu kandidāti prezidenta vēlēšanās kļūst viceprezidente Herisa.

ASV politikas procesu komentētāji un eksperti jau iepriekš minējuši Herisu kā ticamāko demokrātu kandidāti, ja Baidens nolemtu atteikties no kandidēšanas.

Kopš Baidena vājā snieguma 27. jūnija televīzijas debatēs ar republikāņu sāncensi Trampu demokrātu rindās arvien uzstājīgāk sāka skanēt aicinājumi, lai prezidents no vēlēšanu cīņas izstājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!