Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Ministru kabinets otrdien, 23. jūlijā, piešķīra 1 403 335 eiro, lai īstenotu pasākumus ārkārtas situācijas novēršanai četrās sakrālajās celtnēs.

Priekšlikumu iesniedza Kultūras ministrija (KM) un nauda tiks piešķirta no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

375 456 eiro tik piešķirti Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrijai nepieciešamajiem darbiem Rīgas Svētā Jēkaba katoļu baznīcā un tās ēku kompleksā. 2023. gada jūlijā tika saņemta informācija par jaunām plaisām baznīcā, tāpēc Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde veica katedrāles apsekojumu. Uzsākta deformāciju instrumentāla novērošana un deformāciju iemeslu noskaidrošana.

KM informē, ka pēc koksngraužu iznīcināšanas 2022., 2023. un 2024. gadā Rīgas Svētā Jēkaba katoļu baznīcā veikti secīgi darbi, kurus nepieciešams turpināt, jo tie ir nedalāmi un savstarpēji tehnoloģiski saistīti un nozīmīgi, lai nodrošinātu draudzes reliģisko darbību un tās nepārtrauktību Svētā Jēkaba katedrālē un kultūras pieminekļa saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

359 798 eiro tiks piešķirti Romas katoļu baznīcas Rēzeknes ‒ Aglonas diecēzei nepieciešamajiem darbiem Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centrā.

KM norāda, ka Aglonas svētvietā notiek valsts mēroga pasākumi, ik gadus ierodas svētceļnieki no visas Latvijas un ārvalstīm. Pamatojoties uz 2002. gada Latvijas un Svētā Krēsla līgumu, atbilstoši reliģiskās organizācijas vēstulē lūgtajam, nepieciešams veikt ēkas siltināšanu, lai novērstu mitruma iekļūšanu tajā.

400 000 eiro tiks piešķirti Latvijas Pareizticīgajai Baznīcai nepieciešamajiem darbiem Sv. Trīsvienības – Dievmātes atdusas pareizticīgo baznīcā. KM norāda, ka baznīcas centrālais kupols ir kritiskā stāvoklī. 2022. gadā baznīcā uzsākti centrālā kupola renovācijas darbi, kuru rezultātā novērsta bīstamība – mainītas kupola koka konstrukcijas, visam kupola apjomam uzstādīts jauns dēlīšu latojums, uz latojuma uzmontēti finiera dēlīši, kas pārsegti ar hidroizolācijas materiālu.

Atbilstoši Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vērtējumam darbus nepieciešams turpināt, pabeidzot jumta seguma ieklāšanu un dzegas profila atjaunošanu.

Savukārt 268 081 eiro tiks piešķirti Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Krustpils draudzei nepieciešamajiem darbiem Krustpils baznīcā. KM informē, ka baznīcas jumts ir pirmsavārijas stāvoklī un nepieciešami tā konstrukciju un seguma atjaunošanas un nomaiņas darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!