Ministru kabinets otrdien, 23. jūlijā, atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu pārveidot Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA), kā arī likvidēt Valsts izglītības satura centru (VISC) un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru (JSPA), to funkcijas nododot jaunai aģentūrai, kuras nosaukums vēl nav zināms.

Pēc IZM skaidrotā, vairākas no VISC, VIAA un JSPA pamatfunkcijām attiecībā uz izglītības un jaunatnes politikas īstenošanu un efektīvu sinerģiju starp politikām dublējas vai ir vērstas uz viena mērķa sasniegšanu, piemēram, nodrošināt informācijas sniegšanu un konsultācijas par valsts politikas izglītības jomā īstenošanu, nodrošināt mācību satura un metodisko materiālu izstrādi un atbalstu, koordinēt un pārraudzīt mācību procesa īstenošanu, nodrošināt valsts valodas prasmes pārbaudi profesionālo un amata pienākumu veikšanai.

"Tādējādi ir nepieciešams izvērtēt lietderīgumu šo iestāžu funkciju konsolidācijai un ar to saistīto uzdevumu izpildi stratēģiski organizēt vienā institūcijā, ievērojot vienas pieturas aģentūras principu, nevis turpināt pakalpojumu sniegšanas modeli, kurā minētās iestādes sniedz saistītus, bet sadrumstalotus pakalpojumus, kā arī veic to atsevišķu uzraudzību, tādējādi apgrūtinot mērķauditorijai saņemt iespējami kvalitatīvākus, visaptverošus un viegli pieejamus pakalpojumus vienuviet, tādā veidā arī vienkāršojot sadarbības modeli ar partneriem Latvijā un ārvalstīs," skaidro ministrijā.

IZM norāda, ka risinājums veidot jaunu aģentūru būtiski efektivizēs un stiprinās valsts pakalpojumu kvalitāti, kā arī nodrošinās pakalpojumu nepārtrauktību un panāks to pieejamību bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem, tai skaitā nodrošinot vienotu pārvaldību, darba organizēšanu un sadarbību.

Sākotnējā posmā plānots nododot VISC funkcijas un pārvaldes uzdevumus VIAA, kura attiecīgi tiks pārveidota, mainot tās nosaukumu, vizuālo identitāti, paplašinot funkciju un pārvaldes uzdevumu klāstu.

IZM atzīts, ka patlaban notiek aģentūru darbinieku aptauja, diskusija un tiek uzklausīti viedokļi par jaunās aģentūras nosaukumu, par ko varētu tikt panākta vienprātība līdz šā gada septembra beigām.

Otrajā posmā jaunajai aģentūrai plānots nodot JSPA funkcijas un pārvaldes uzdevumus.

Jau ziņots, ka sākotnēji bija plānots reorganizēt arī Latviešu valodas aģentūru (LVA), taču, uzklausot dažādos sabiedrības viedokļus, IZM ministre Anda Čakša (JV) no ieceres atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!