Foto: Eiropas dzelzceļa līnijas

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" starptautisko staciju – Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā un Rīgas lidostā – būvdarbiem papildu nepieciešams 51 miljons eiro, izriet no Satiksmes ministrijas (SM) otrdien, 23. jūlijā, sniegtās informācijas valdībai.

Atbilstoši iepriekš uzņēmuma "Eiropas Dzelzceļa līnijas" (EDZL) noslēgtajam līgumam ar pilnsabiedrību "BERERIX", "Rail Baltica" stacija Centrālstacijā tiek būvēta par 430,54 miljoniem eiro, savukārt par stacijas izbūvi Rīgas lidostā ar pilnsabiedrību "B.S.L. Infra" tika noslēgts līgums par 236,96 miljoniem eiro.

SM norāda, ka minēto objektu būvniecības izmaksas ir augušas inflācijas un tehnisko prasību dēļ. Piemēram, tehnisko prasību izmaiņu rezultātā Centrālās stacijas būvdarbu līguma summa ir palielināta par 135 miljoniem eiro, bet lidostas stacijas būvdarbu līguma summa par sešiem miljoniem eiro.

Tajā pašā laikā SM norāda, ka ir veikta arī būvdarbu optimizācija, piemēram, lidostas stacijas būvniecības līguma ietvaros, veicot estakādes konstrukciju izbūves optimizāciju, ir ietaupīti 11,8 miljoni eiro.

SM sadarbībā ar EDZL ir izskatījusi dažādas iespējas līdzekļu pārvirzīšanai vai būvdarbu apjoma samazināšanai. 2,99 miljonus eiro plānots iegūt budžeta programmā ""Rail Baltica" projekta infrastruktūras pārvaldības funkcijas nodrošināšana". No nekustamo īpašumu apsaimniekošanai paredzētā finansējuma budžeta programmā "Nesadalītais finansējums ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai" ir rasts ietaupījums 2,53 miljonu eiro apmērā. Tāpat papildu 261 000 eiro ir rasti no ietaupījumiem Eiropas Savienības (ES) fondu līguma aktivitātēs.

SM norāda, ka papildus nepieciešami 3,847 miljoni eiro, kurus iespējams segt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", lai izpildītu EDZL finansēšanas līguma ietvaros uzņemtās saistības.

Valdība pieņēma zināšanai, ka, lai izpildītu EDZL saistības "Rail Baltica" projekta īstenošanai Rīgas Centrālā dzelzceļa mezgla un Rīgas lidostas RIX sekcijās finansēšanas, iesniegto rēķinu apmaksai nepieciešami 9,63 miljoni eiro.

Tāpat valdība pieņēma zināšanai, ka, saskaņā ar prognozi Centrālās stacijas būvdarbu līguma un Rīgas lidostas būvdarbu līguma ietvaros 2024. gadā turpmāk saņemto rēķinu apmaksai būs papildus nepieciešami 41,69 miljoni eiro.

Tāpat Ministru kabinets vienojās, ka SM uzdos EDZL vienoties ar būvniekiem "ERERIX" un "B.S.L. Infra" par būvdarbu līguma grozījumiem, paredzot līgumu nosacījumu pārskatīšanu. SM līdz šā gada 30. augustam informēs Ministru kabinetu par panākto vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!