Foto: Vitolds Gabrāns

Ceturtdien, 25. jūlijā, Ogres novada pašvaldības domes deputāti vienbalsīgi nolēma, ka Uldevena senlatviešu pils Lielvārdē ir saglabājama kā nozīmīgs latviskās identitātes objekts Eiropas kultūrtelpā, lasāms novada mājaslapā.

Sarunās ar līdzšinējo īpašnieku Agri Liepiņu abas puses vienojās, ka pašvaldība iegādāsies mākslinieka un viņa dzīvesbiedres radītos autordarbus 15 000 eiro vērtībā, lai saglabātu šo kultūras mantojumu, savukārt īpašnieks nodos pašvaldības pārziņā uz pašvaldības zemes esošo ekspozīciju – senlatviešu pili.

Pašvaldība plāno pils ekspozīciju pārņemt šā gada novembrī.

Šāds lēmums pieņemts, jo šajā objektā ir ieguldīts liels darbs, tostarp pētīti arheoloģisko izrakumu materiāli no dažādām Latvijas vietām. Šim izglītojošajam darbam ir jāturpinās, pārliecināta pašvaldība.

Teritorijā ir ne tikai koka pils, bet arī mākslas darbi par latviešu senvēsturi. Dažiem pils baļķiem ir nepieciešama nomaiņa, jo tos skārusi puve.

Lielvārde līdz ar Uldevena pili, Andreja Pumpura Lielvārdes muzeju, Lielvārdes parka dižakmeņiem un skulptūru dārzu nodrošinās iespēju pilnveidot skolēnu mācību procesu, veicot pētniecības darbus, koka pilī īstenojot mācību stundas un veidot saturu par konkrēto Latvijas vēstures posmu. Savukārt modeļa saglabāšana esošajā vietā nodrošinās iespēju turpināt veidot kultūrtelpu, kas izglīto sabiedrību par Latvijas vēsturi un tās iedzīvotājiem, uzskata pašvaldībā.

Jau vēstīts, ka šī pilij varētu būt pēdējā vasara, jo tās saimnieks nolēmis darbu šai jomā neturpināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!