Foto: F64

Priežmalas pamatskolā matemātikas centralizēto eksāmenu šogad nenokārtoja divi skolēni. Viens no viņiem jau otro reizi. "Ģimene ļoti pārdzīvo. Trešo reizi skolēns nemācīsies 9. klasē. Bērns ir vienkārši izmests no dzīves. Skolēns ar prieku ietu mācīties kādu profesiju, bet nekā. Skumji!" komentē Priežmalas pamatskolas direktore Sandra Rakova. Pēc "Delfi" lūguma sazinājusies ar šo skolēnu, Rakova dalās ar viņa turpmākās rīcības plānu: "Atnāca atbilde uz apelāciju – izmaiņu nekādu. Uz jautājumu, ko plāno darīt, atbildēja, ka trešo reizi neies 9. klasē. Gaidīs astoņpadsmit gadus un dosies uz Vāciju strādāt."

Šogad nepieciešamo 10% slieksni matemātikas eksāmenā nav sasnieguši 654 devītklasnieki, kas ir mazāk nekā 2022./2023. mācību gadā, kad šo skolēnu skaits bija 826. Toties pērn vidējais rezultāts pamatskolas centralizētajā matemātikas eksāmenā bija augstāks – 50,5% (šogad – 43,2%). Savukārt vidējās izglītības matemātikas optimālā līmeņa eksāmenu nenokārtoja 2700 skolēni, kuri neieguva nepieciešamos 15%.

"Šo skolēnu darba lapas pārsvarā ir neaizpildītas, vai arī viņi nav varējuši demonstrēt pamatzināšanas matemātikā. Valsts izglītības satura centrs (VISC) jau informējis, ka galvenie iemesli tik lielam nenokārtoto matemātikas optimālā līmeņa eksāmenu skaitam ir tas, ka starp nenokārtojušajiem ir daudzi, kas eksāmenu nenokārtoja arī pagājušajā gadā, skolēni, kuri mācās tālmācības izglītības programmās, kā arī profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi. Turklāt nevar uzskatīt, ka, salīdzinot ar pagājušo mācību gadu, skolēnu, kuri nenokārtoja optimālā līmeņa eksāmenu, ir vairāk, jo šogad eksāmena minimālā vērtējuma slieksnis ir paaugstināts uz 15%, un liela daļa no skolēniem, kas eksāmenu nenokārtoja, ir sasnieguši rezultātu 10–14%. Ja pagājušajā gadā, lai saņemtu sertifikātu, būtu bijis jāiegūst vismaz 15% no maksimāli iegūstamajiem punktiem, tad sertifikātus nesaņemtu gandrīz tikpat skolēnu, cik šogad," skaidro VISC.

Bīstamā tiekšanās uz minimumu

Cēsu Valsts ģimnāzijas matemātikas skolotāja Agrita Bartušēvica norāda, ka

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!