Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Vētras dēļ pirmdien ir apturēta vilcienu kustība dzelzceļa posmā Olaine - Jelgava un gandrīz visā Tukuma līnijā, galvaspilsētā Rīgā ir apgrūtināta sabiedriskā transporta kustība. Savukārt vairākos ceļu posmos Zemgalē un Pierīgā ir slēgta vai ierobežota satiksme.

Ierobežota vilcienu kustība virzienā uz Jelgavu un Tukumu

Vētras radīto elektrības kontakttīklu bojājumu dēļ pirmdien ir apturēta vilcienu kustība dzelzceļa posmā Olaine - Jelgava un daļā visā Tukuma līnijā, informēja "Pasažieru vilciens".

Rīgā kavējas sabiedriskais transports

Kā informē uzņēmumā "Rīgas satiksme", Rīgā laikapstākļu dēļ daudzviet pilsētā ir applūdušas ielas, kā arī nolūzuši koki, kas apgrūtina satiksmi. Tāpēc uzņēmums aicina rēķināties ar ilgāku laiku maršrutā. Vairākos maršrutos izmaiņas, kā arī traucēta maršrutu kustība.

Aktuālajai informācijai par izmaiņām sabiedriskā transporta kustībā var sekot līdzi "Rīgas satiksmes" mājaslapā.

Jāatgādina, ka pirmdien, 29. jūlijā, prognozēto ekstremālo laikapstākļu dēļ autovadītāji "Rīgas satiksmes" sabiedrisko transportu – autobusus, trolejbusus un tramvajus – var izmantot bez maksas. Pirmdien ieviestas tā saucamās "vētras biļetes." Par to svētdien vienojās Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē un tiks izdots attiecīgs pilsētas izpilddirektora rīkojums.

Iespējamas izmaiņas reģionālā sabiedriskā transporta kustībā

Vētras seku dēļ pirmdien var būt atcelti vai aizkavēti sabiedriskā transporta reisi – autobusi un vilcieni, brīdina VSIA "Autotransporta direkcija". kontaktinformācija reģionālajiem autobusiem pieejama šeit.

Vairākos ceļu posmos Zemgalē un Pierīgā ir slēgta vai ierobežota satiksme

Vētras postījumu dēļ pirmdienas rītos vairākos valsts ceļu posmos satiksme ir apgrūtināta vai slēgta, portālu "Delfi" informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Turpinoties spēcīgām lietavām, uz ceļiem var veidoties izskalojumi un ceļi var applūst. Autovadītājiem jārēķinās, lai novērstu vētras sekas un atjaunotu satiksmi pilnībā, būs nepieciešams ilgāks laiks. Tāpēc, ja ir nepieciešams dodoties ceļā, tam ir jāparedz papildu laiks. Ar visiem satiksmes ierobežojumiem vētras postījumu dēļ var iepazīties šeit.

Vētras seku dēļ satiksme bloķēta sekojošos posmos:

  • Autoceļš Jelgava–Tērvete–Lietuvas robeža (Žagare) (P95) (8.–20. km), jo vairākās vietās lūzuši koki;

  • Autoceļš Zvirgzde–Misa–Dāviņi (V1012) pie Lūmaņiem (3,6. km) Apbraukšana iespējama caur Vecumniekiem un Misu;

  • Autoceļš Ogre–Viskāļi–Koknese (V996) pie Silmačiem (17,2. km);

  • Autoceļš Annenieki–Jaunpils (V1457) pirms Jaunpils (6. km).

Satiksme apgrūtināta, daļēji slēgta sekojošos posmos:

  • Liepājas šoseja (A9) pie Anneniekiem (58. km), satiksme pa vienu joslu.

  • Bauskas šoseja (A7) pie Dzimtmisas;

  • Rīgas apvedceļš (A5) (Salaspils–Babīte) (32. km)

  • Autoceļš Kandava–Saldus (P109) netālu no Smiltiņkalna (23. km) ;

  • Autoceļš Jelgava–Dobele–Annenieki (P97) Dorupē (15. km);

  • Uz autoceļa Tušķi–Kalnciems (V1065) vairākās vietās izskalojumi.

Luksoforu darbības traucējumi ir:

  • Jelgavas šosejas (A8) un Ozolnieku ceļa (P100) krustojumā;

  • Uz autoceļa Sloka–Talsi (P128) Lapmežciemā nedarbojas gājēju pārejas luksofors, satiksme organizēta ar ceļazīmēm.

Arī Rīgas lidostā pirmdien iespējamas izmaiņas lidojumu sarakstā

Spēcīgā vēja dēļ pirmdien ir iespējamas izmaiņas lidojumu sarakstā. Rīgas lidosta aicina pasažierus sekot līdzi aktuālajai informācijai un lidojuma izmaiņu gadījumā sazināties ar savām aviokompānijām.

Vētras postījumu dēļ kavēsies sūtījumu un preses piegāde

VAS "Latvijas Pasts" brīdina, ka vētras postījumu dēļ visā valstī, īpaši Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā, Jelgavā un Dobelē kavēsies sūtījumu un preses piegāde.

"Latvijas Pasts" atvainojas par sagādātajām neērtībām un izprot, ka piegādes kavējumi var ietekmēt ikdienas gaitu. Uzņēmuma prioritāte ir klientu apmierinātība, tāpēc komanda dara visu iespējamo, lai atjaunotu piegādes pēc iespējas ātrāk.

Iespējami pārrāvumi Latvijas Radio apraidē

Vētras dēļ pirmdien iespējami īslaicīgi pārrāvumi Latvijas Radio programmu apraidē.

VUGD visvairāk palīdzības saucienu līdz šim saņēmis no Jūrmalas un Zemgales

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz šim vētras un lietavu dēļ visvairāk palīdzības saucienu saņēmis no Jūrmalas un Zemgales.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD, līdz plkst.6 dienests bija saņēmis apmēram 400 pieteikumus palīdzēt likvidēt spēcīgā vēja un lietus radītos postījumus. Visvairāk izsaukumu ir Jūrmalā, no kuras saņemti vairāk nekā 160 izsaukumi, kā arī Zemgales - Jelgavas pilsētas un novada, Tukuma un Dobeles novadiem, no kuriem kopumā saņemti vairāk nekā 100 izsaukumi.

Rīgā iedzīvotāju pieteikumi par postījumiem sāka ienākt nakts vidū, un līdz rītam saņemti ap 100 izsaukumi. Citos reģionos izsaukumu skaits ir ļoti neliels.

VUGD šobrīd nav informācijas par vētrā vai lietusgāzēs cietušiem cilvēkiem.

Lielākoties koki ir nokrituši uz ceļa braucamās daļas. Salīdzinot ar citām vētrām, šoreiz nav pieteikumu par atrautām ēku konstrukcijām, reklāmas plakātiem, bet ir vairāk nekā desmit izsaukumi uz negadījumiem, kur koki uzkrituši automašīnām.

Saistībā ar ūdens līmeņa celšanos evakuācija līdz šim nevienam nav bijusi nepieciešama, bet ir bijuši zvani, kuros cilvēki informē, ka ēkā ir ienācis ūdens. Ganu ielā Rīgā no ēkas pagrabstāva evakuēti trīs cilvēki, savukārt sabiedriskā ēkā Kronvalda bulvārī Rīgā no pagrabstāva atsūknēts ūdens.

Nepieciešamības gadījumā jāzvana 112

Ja ir nepieciešama evakuācija, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112, kā arī sekot paziņojumiem TV, radio un oficiālo iestāžu sociālajos tīklos, kā arī pašā mobilajā aplikācijā "Latvija 112". Iedzīvotājiem apdraudētajās teritorijās ieteicams sagatavot 72h evakuācijas somu gadījumā, ja būs nepieciešama evakuācija. VUGD evakuēto iedzīvotāju izmitināšanu organizēs pašvaldības struktūras. Sociālā un psiholoģiska palīdzība tiks nodrošināta pagaidu izmitināšanas vietās. Rīgas pašvaldība aicina nenoslogot operatīvos dienestus ar nebūtiskiem izziņas zvaniem.

Rīgā tiks sekots līdzi aktuālajai situācijai un nepieciešamības gadījumā peļķu likvidēšanā gatavas iesaistīties ūdens atsūknēšanas tehnikas vienības. Tehnika izbrauks uz vietām, kur peļķu dēļ transportlīdzekļu vai gājēju satiksme ir apgrūtinoša. Par applūdušām ielu brauktuvēm pašvaldība aicina ziņot Satiksmes vadības centram uz bezmaksas informatīvo tālruni 80003600.

Pie apjomīga un vienlaicīga nokrišņu daudzuma notekūdeņu sistēma uzreiz nevar novadīt visu ūdens apjomu, tas aizplūst pakāpeniski. Specializētā tehnika - hidrodinamiskās mašīnas, dodas pilsētas ielās, lai nosūknētu uz brauktuvēm sakrājušos ūdeni vietās, kur tas pats neaizplūst. Savukārt ielu uzturēšanas speciālisti pārbauda, vai nav nosprostotas kanalizācijas akas, nepieciešamības gadījumā tās attīrot, lai sistēma varētu novadīt lieko ūdens apjomu.

Vētras seku likvidēšanu kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) veiks arī pašvaldības dienestu pārstāvji, atbrīvojot parku celiņus un citas teritorijas no kritušajiem kokiem, kā arī labojot bojājumus sabiedriskā transporta kontakttīkliem un veicot citas nepieciešamās darbības, piemēram, monitorējot ūdens līmeņa svārstības.

Ja laika apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Lai vētra nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, VUGD aicina:

  • Parūpējies, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības. Tieši mobilais telefons palīdzēs Tev sazināties ar apkārtējiem, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112.

  • Sagatavo kabatas lukturīšus un pārliecinies, ka mājās ir baterijas, kuras ievietot radioaparātā. Elektrības pārrāvumu laikā radioaparāts būs Tava vienīgā iespēja uzzināt par notikušo, kā arī operatīvo dienestu ieteikumus turpmākai rīcībai.

  • Daudzdzīvokļu māju iemītnieki ir aicināti pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina.

  • Privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tās nevar aizpūst.

  • Ja nepieciešams novietot automašīnu, tad tam izvēlieties vietu, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā.

Lai vētra neapdraudētu cilvēku veselību un dzīvību, VUGD aicina:

  • Iespēju robežās vētras laikā ir jāuzturas telpās un tās jāpamet tikai galējas nepieciešamības dēļ. Lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību.

  • Ja tomēr vētras laikā atrodaties ārpus telpām, izvairieties pārvietoties un uzturēties zem kokiem, reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm, neejiet pāri tiltiem.

  • Aizver logus, durvis un bēniņu lūkas.

  • Esot telpās, neuzturies tiešā logu tuvumā. Lūstoši zari un vēja nesti priekšmeti var izsist loga rūtis.

  • Ja vētras laikā bērniem ir jādodas ārpus mājas, vēlams viņus pavadīt.

  • Nelietojiet lietussargu! Tas tikai samazinās redzamību un pastiprināti uztvers vēja brāzmas! Lietussargs var savainot citus garāmgājējus.

  • Neaizmirsti par ugunsdrošību. Ja vētras rezultātā ir radušies elektrības pārrāvumi, lai pārvietotos pa māju, izmanto lukturīti. Neatstāj degošu sveci bez uzraudzības!

  • Lai savlaicīgi iegūtu informāciju par gaidāmo vētru, kā arī rīcību tās laikā, atstāj ieslēgtu radio vai televizoru.

Šādi laikapstākļi var radīt elektroapgādes traucējumus, tādēļ arī AS "Sadales tīkls" izsludinājusi paaugstinātu operatīvo gatavību elektrotīkla bojājumu novēršanai.

Jau ziņots, ka svētdien izsludināti divi sarkanie brīdinājumi - stipra lietus un vēja dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!