Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Visu nakti turpinoties ekstremālām lietusgāzēm un spēcīgām vēja brāzmām, galvaspilsētā pirmdienas rītā lauztu koku un applūdušu ielu dēļ vietām ir traucēta transporta kustība. Tiek prognozēts, ka lietus turpināsies līdz pēcpusdienai un vēja stiprums vēl var pieaugt, tāpēc Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus rūpēties par savu drošību un palikt mājās.

Lai atvieglotu glābšanas dienestu darbu un mazinātu satiksmes intensitāti, autovadītāji aicināti izmantot "Rīgas satiksmes" sabiedrisko transportu – autobusus, trolejbusus un tramvajus, kuru pirmdien var izmantot bez maksas, uzrādot transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību.

Kā pirmdienas pusdienlaikā informē Rīgas domē, nokrišņu daudzums galvaspilsētā sasniedzis 115 milimetrus jeb 11 litrus uz kvadrātmetru, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz iepriekšējo rekordu un ir pusotra visa jūlija norma.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā līdz pusdienlaikam no rīdziniekiem saņemti vairāk nekā 350 pieteikumi par postījumiem. Rīgas pašvaldībā saņemts jau gandrīz 300 pieteikumu – par lauztiem kokiem, applūdušām ielām, pagalmiem un pagrabiem, plūdu dēļ izspiestiem aku vākiem, bojātiem jumtiem.

Divās vietās applūduši pagrabtelpās esošie dzīvokļi, no kuriem evakuēti iedzīvotāji un viņiem piedāvāta pagaidu izmitināšana. Saņemti ziņojumi par automašīnām, kurām uzkrituši koki. Tāpat Juglas apkārtnē bez elektrības uz brīdi palikuši vairāki tūkstoši mājsaimniecību un uzņēmumu, bija traucēta arī dzeramā ūdens sūkņu staciju darbība.

Jau vēstīts, ka VUGD līdz rītam no rīdziniekiem saņēmis aptuveni 100 pieteikumi par postījumiem, bet pati pašvaldība – 45 pieteikumus.

Vētra sabojājusi daudz pašvaldībai piederošo ēku, piemēram, nolūzis koks sabojājis Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas jumtu, jumts sabojāts arī sociālās aprūpes centrā "Stella maris", bet pansionātā "Mežciems" applūdis pagrabs. Cietis "Rīgas vasarai" veltītais vides objekts Uzvaras bulvārī, tāpat bīstama situācija ir Rīgas Domā, kur draud atrauties jumta konstrukcijas daļa. Daudzviet krītošie koki sabojājuši izglītības iestāžu žogus. Bojājumu apzināšana turpinās un dienesti aktīvi strādā, lai mazinātu bīstamību.

Vētras postījumu un tās seku likvidācijas dēļ tiek atcelts 2. Baltijas Starptautiskā puķu dobju festivāla Rīgas posms, kuru organizē pašvaldības uzņēmums SIA "Rīgas meži". Iepriekš tika plānots, ka tas notiks otrdien, 30. jūlijā.

Pagaidām apmeklētājiem ir slēgts "Rīgas zoodārzs", kas tiks atvērts pēc bīstamo koku un zaru likvidēšanas.

"Situācija Rīgā ir kontrolējama, tomēr gan lietus, gan vējš turpinās, tādēļ iedzīvotājiem jāturpina ievērot visus piesardzības pasākumus. Rīgas pašvaldības dienesti gatavi reaģēt krīzes situācijā un sniedz palīdzību iedzīvotājiem, kam tā nepieciešama," norāda Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Iesaka nepeldēties Rīgas peldvietās

Līdz ūdens analīžu rezultātu saņemšanai Rīgas dome aicina iedzīvotājus pagaidām atturēties no peldes Rīgas oficiālajās un neoficiālajās peldēšanās vietās, jo lielā ūdens apjoma dēļ pagaidām nevar spriest par peldūdens kvalitāti – ir applūdušas daudzas teritorijas un pagrabi, tāpēc ūdenī var būt nokļuvis dažāda veida piesārņojums, piemēram, no kādām materiālu glabāšanas vietām vai sausajām tualetēm.

Veselības inspekcijas oficiālajās peldvietās pie Daugavas peldūdens paraugus analīzēm ņems 30. jūlijā un rezultāti būs zināmi līdz 2. augustam, bet Rīgas jūras līča peldvietās – paraugus ņems 31. jūlijā un rezultāti būs zināmi līdz 5. augustam.

Oficiālajās peldvietās plānots izvietot zīmes "Ieteikums nepeldēties".

Savukārt rīdzinieku iecienītajās neoficiālajās peldēšanās vietās peldūdens paraugi analīzēm tiks ņemti 6. augustā, bet rezultāti būs līdz 9. augustam.

Lūdz strādāt attālināti

Rīgas pašvaldība aicina visus iedzīvotājus iespēju robežās palikt mājās un strādāt attālināti, bet, ja tas nav iespējams, rēķināties, ka ceļā var būt jāpavada vairāk laika nekā ierasts.

Vecāki aicināti nevest bērnus uz bērnudārziem, tomēr Rīgas pašvaldība nodrošinās bērnudārzu darbību, ja vien nebūs būtisku ūdens un elektrības padeves traucējumu.

Tāpat pašvaldība aicinājusi uz darbu nedoties skolēniem, kuri vasarā strādā Rīgas domes iestādēs un uzņēmumos.

Izvairīties no parku apmeklējuma

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži" aicina sabiedrību noteikti neapmeklēt Rīgas dārzus, parkus un mežus. Īpašs aicinājums neapmeklēt un neiet cauri Lielajiem kapiem un Mežaparkam, kā arī ievērot aizliedzošās zīmes, kuras šobrīd izvieto "Rīgas mežu" darbinieki. Tāpat to nevajag darīt arī pēc vēja pierimšanas – stiprais vējš aizlauž kokus, to zarus, izcilā koku saknes, tāpēc uzturēties parkos un mežos arī pēc vētras būs bīstami.

Sakarā ar bīstamajiem laikapstākļiem, pirmdien būs slēgts arī Rīgas Zoodārzs. Kā norādījis vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA), zoodārzam nav būtisku postījumu, bet ir vairāki sagāzti koki.

Tāpat līdz bīstamības novēršanai tiks slēgts Doma laukums Rīgā, jo pastāv bažas, ka no Doma baznīcas varētu atdalīties jumta plāksnes.

Savukārt nolūzis koks sabojājis Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas jumtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!