Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Pirmdien līdz pulksten 20 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) "112" kontaktu centros saņemti jau apmēram 1245 pieteikumi vēja un lietus radīto seku likvidēšanas darbiem, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Lai gan jaunu zvanu skaits nedaudz ir mazinājies, tas joprojām ir ļoti liels un vairākkārtīgi pārsniedz ikdienā saņemtos, akcentē dienestā.

Šobrīd visvairāk pieteikumu jeb vairāk kā 500 ir no Rīgas iedzīvotājiem, savukārt par vēja postījumiem Jūrmalā un Rīgas reģionā ziņots gandrīz 500 reižu.

Zemgalē pieteikti gandrīz 200 postījumi.

Turpinās postošā vēja radīto seku likvidēšanas darbi, kā arī ūdens pārsūknēšanas darbi Jelgavā Pasta un Jāņa ielas krustojumā.

Ugunsdzēsēji glābēji nepārtraukti turpina doties no viena izsaukuma uz otru, atbrīvojot ceļa braucamās daļas, ietves, ēkas un automašīnas no nogāztiem kokiem.

Ļoti bieži ceļā uz notikuma vietu, ugunsdzēsēji glābēji ir spiesti apstāties, lai brauktuvi atbrīvotu no koka, par kuru iepriekš vēl nav ziņots.

Tāpat glābšanas darbu laikā cietis ugunsdzēsējs glābējs.

Savukārt, Mātera ielā, Jelgavā, uz applūduša ceļa automašīnā atradās cilvēks, kuram bija palicis slikti un bija nepieciešama mediķu palīdzība. Ugunsdzēsēji glābēji cilvēku cauri ūdenim aiznesa līdz autocisternai, kur tika sagaidīts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Jau rakstīts, ka laika posmā no pulksten 8 līdz 11 VUGD bija saņēmis vēl apmēram 250 pieteikumus par vēja un lietus radīto postījumu novēršanu, no kuriem lielākais pieteikumu skaits – 142 –, saņemti Rīgā, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Jūrmalā un citviet Rīgas reģionā līdz pulksten 11 bija saņemti 75 pieteikumi, bet Zemgalē – 31 pieteikums.

Kopumā līdz pulksten 11 bija saņemti aptuveni 850 pieteikumi, no tiem ap 350 Rīgā, 310 Jūrmalā un citviet Rīgas reģionā, bet Zemgalē – apmēram 160.

Kā iepriekš vēstīja aģentūra LETA, līdz pulksten 6 pirmdienas rītā dienests bija saņēmis apmēram 400 pieteikumus palīdzēt likvidēt spēcīgā vēja un lietus radītos postījumus.

Visvairāk izsaukumu rīta pusē bija Jūrmalā, no kuras saņemti vairāk nekā 160 izsaukumi, kā arī Zemgalē – Jelgavas pilsētā un novadā, kā arī no Tukuma un Dobeles novadiem, no kuriem kopumā saņemti vairāk nekā 100 izsaukumi.

Rīgā iedzīvotāju pieteikumi par postījumiem sāka ienākt nakts vidū, un līdz rītam bija saņemti ap 100 izsaukumi. Citos reģionos izsaukumu skaits ir ļoti neliels.

Lielākoties koki ir nokrituši uz ceļa braucamās daļas. Salīdzinot ar citām vētrām, šoreiz nav pieteikumu par atrautām ēku konstrukcijām, reklāmas plakātiem, bet ir vairāk nekā desmit izsaukumi uz negadījumiem, kur koki uzkrituši automašīnām.

Saistībā ar ūdens līmeņa celšanos evakuācija līdz šim nevienam nav bijusi nepieciešama, bet rīta pusē bija zvani, kuros cilvēki informē, ka ēkā ir ieplūdis ūdens. Ganu ielā Rīgā no ēkas pagrabstāva evakuēti trīs cilvēki, savukārt sabiedriskā ēkā Kronvalda bulvārī Rīgā no pagrabstāva atsūknēts ūdens.

Nepieciešamības gadījumā jāzvana 112

Ja ir nepieciešama evakuācija, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112, kā arī sekot paziņojumiem TV, radio un oficiālo iestāžu sociālajos tīklos, kā arī pašā mobilajā aplikācijā "Latvija 112".

Iedzīvotājiem apdraudētajās teritorijās ieteicams sagatavot 72h evakuācijas somu gadījumā, ja būs nepieciešama evakuācija. VUGD evakuēto iedzīvotāju izmitināšanu organizēs pašvaldības struktūras.

Sociālā un psiholoģiska palīdzība tiks nodrošināta pagaidu izmitināšanas vietās. Rīgas pašvaldība aicina nenoslogot operatīvos dienestus ar nebūtiskiem izziņas zvaniem.

Rīgā tiks sekots līdzi aktuālajai situācijai un nepieciešamības gadījumā peļķu likvidēšanā gatavas iesaistīties ūdens atsūknēšanas tehnikas vienības. Tehnika izbrauks uz vietām, kur peļķu dēļ transportlīdzekļu vai gājēju satiksme ir apgrūtinoša. Par applūdušām ielu brauktuvēm pašvaldība aicina ziņot Satiksmes vadības centram uz bezmaksas informatīvo tālruni 80003600.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!