Foto: LETA

Valsts vides dienests (VVD) pēc spēcīgajām lietavām pastiprināti uzrauga notekūdeņu attīrīšanas iekārtu (NAI) darbību, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Stipru lietusgāžu laikā daļa NAI nespēj uzņemt visu ienākošo ūdens plūsmu, atgādina VVD.

Lielākā problēma vērojama Rīgas pilsētā, kur stipra lietus laikā tiek atvērtas avārijas izplūdes un Daugavā bez attīrīšanas tiek novadīts ievērojams notekūdeņu apjoms. Arī otrdien, 30. jūlijā, joprojām atvērta avārijas izplūde Rīgā, Voleros, pa kuru vidē novadītais apjoms tuvojas 150 000 kubikmetriem neattīrītu notekūdeņu.

VVD norāda, ka ietekme uz vidi un videi nodarītais kaitējums tiks vērtēts un apzināts vēlāk, jo šobrīd joprojām visās NAI ienāk liels apjoms lietus notekūdeņu. Pilnvērtīgi novērtēt ietekmi uz vidi pagaidām nav iespējams.

Vērtējuma sniegšanai VVD būs nepieciešams precīzs novadītais notekūdeņu apjoms, novadīšanas ilgums un piesārņojošo vielu koncentrācija vidē novadītajos ūdeņos. Tāpat tiek vākti un testēšanai nodoti vidē novadīto notekūdeņu paraugi.

VVD papildina, ka pašvaldības sadarbojas ar visiem atbildīgajiem dienestiem, lai pēc iespējas ātrāk novērstu vētras radītos postījumus.

Savukārt Jūrmalas un Jelgavas pilsētu NAI ir sekmīgi tikušas galā ar lietus notekūdeņu apsaimniekošanu un neattīrīti notekūdeņi vidē nav novadīti.

Lielais lietus ūdeņu pieplūdums atsevišķās NAI radījis daļēju dūņu izskalošanos no attīrīšanas iekārtām, tām nonākot apkārtējā vidē. Arī šīs izplūdes uzdots operatoriem monitorēt un iespējami ātri atjaunot iekārtu darbību normālā režīmā.

Ņemot vērā nokrišņu daudzumu, neattīrītie notekūdeņi vidē nonākuši stipri atšķaidīti, kopā ar lielu lietus ūdens daudzumu.

VVD akcentē, ka atbildīgie dienesti uzrauga situāciju, turklāt vides kvalitātes monitoringa rezultāti tiks paziņoti sabiedrībai.

VVD arī aicina iedzīvotājus sekot līdzi Veselības inspekcijas un pašvaldību izplatītajai aktuālajai informācijai par ūdens kvalitāti peldvietās.

Piemēram, Rīgas pašvaldība pirmdienas pēcpusdienā aicināja iedzīvotājus pagaidām nepeldēties galvaspilsētas oficiālajās peldvietās un arī iedzīvotāju iecienītajās neoficiālajās peldēšanās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!