Foto: Ilmārs Znotiņš/Prezidenta kanceleja

Apdrošināšanas kompānijām būtu atbildīgi jāstrādā ar atlīdzību pieteikumiem pēc spēcīgām lietavām, trešdien, novērtējot lietavu izraisītās sekas Jelgavā, sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Amatpersona atzina, ka apdrošināšanas kompāniju pirmā reakcija, atsakot atlīdzības lietavās cietušajiem, "jo lietavu izraisītie plūdi nav plūdi", viņu nepatīkami pārsteidza.

"Tas, ka Krīzes vadības padome vakar diezgan skaidri noreaģēja, tas, manuprāt, ir pareizi. Bet es tiešām aicinātu apdrošināšanas kompānijas pieiet šai lietai atbildīgi un necensties tagad kaut kādā veidā aizslēgties aiz savām izdomātām vai interpretējamām lietām," aicināja Rinkēvičs.

Viņš cer, ka tad, kad situācija normalizēsies un pašvaldības apkopos zaudējumus, valdība pietiekami operatīvi lems par atbalsu. "Bet, protams, ka šeit arī apdrošinātājiem ir liela atbildība un loma. Nevar būt, ka mēs cilvēkus un lauksaimniekus aicinām apdrošināt īpašumus, bet tad izrādīsies, ka viens komatiņš vai semikoliņš ne tur ielikts un nekas netiks segts," uzskata prezidents.

Viņš ir pārliecināts, ka ir jāvienojas par vienotu algoritmu, lai pašvaldības un iedzīvotāji zinātu, kā rīkoties šādos gadījumos.

Nepieciešama labāka koordinācija

Stihiju gadījumos būtu nepieciešama labāka dienestu koordinācija un iedzīvotāju informēšana, klātienē iepazīstoties ar stipru lietavu sekām Jelgavā, sacīja Rinkēvičs.

Viņš, apmeklējot applūdušās ielas un Jelgavas Valsts ģimnāziju, atzina, ka "daba ir daba, un vienkārši ir jārēķinās, ka šādas stihijas ik pa laikam notiek".

Taču, atsaucoties arī uz sarunu ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (JV), prezidents skaidroja, ka bija vajadzīga labāka koordinācija starp atbildīgajām valsts struktūrām.

Otra lieta, kas būtu jāuzlabo, ir iedzīvotāju informēšana. "Tiešām paldies visiem, kas strādā, bet cilvēkiem ir vajadzīga informācija. Bet gadās tā, ka darba dunā tiek atslēgta elektrība un cilvēkiem aizmirst paziņot, cilvēki nevar sazvanīt dienestu," piemēru minēja Rinkēvičs.

Viņš, atsaucoties uz informāciju, ka Jelgavas novada Kalnciema pagastā cilvēki ir vairākas dienas bez elektrības, sacīja, ka divas trīs dienas bez elektrības ar maziem bērniem, ar veciem cilvēkiem, ir ļoti liela problēma, taču, vispirms ir nepieciešama tieši labāka komunikācija un koordinācija.

"Vai kopumā dienesti tiek galā? Jā, dienesti, ņemot vērā kopējo kataklizmu, dara, ko var. Domāju, noies pirmā darba duna, un, līdzīgi kā pēc Dobeles stihijas bija zināmi uzlabojumi, bija zināmas mācības, būs arī tagad," cer Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!