Foto: Ilmārs Znotiņš/Prezidenta kanceleja

Ceturtdien, 1. augustā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju Aldi Laviņu, kurš augustā noslēdz savu Satversmes tiesas (ST) tiesneša un tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņu.

Valsts prezidents pateicās Laviņam par darbu ST tiesneša amatā 10 gadu garumā, kā arī pildot konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja pienākumus, akcentējot, ka pēdējos 10 gados ST risinājusi vairākus īpaši nozīmīgus jautājumus, tajā skaitā par administratīvi teritoriālo reformu, par sociālo nodrošinājumu, par pāreju uz izglītību tikai latviešu valodā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Tikšanās laikā Valsts prezidents pauda pārliecību, ka ST sniegtais vērtējums un argumentācija ir svarīgi instrumenti demokrātiskas valsts iekārtas un likuma varas stiprināšanā. Tāpat ST spriedumi ir autoritatīvs avots, lai starptautiskā līmenī skaidrotu un pamatotu Latvijas lēmumus dažādos jautājumos.

Savukārt ST priekšsēdētājs Laviņš pateicās Valsts prezidentam Rinkēvičam par atsaucīgo nostāju tiesas starptautiskajai sadarbībai, kā arī par iedziļināšanos un ieinteresētību tiesu darbības efektivitātes un neatkarības jautājumos, portāls "Delfi" uzzināja ST.

Valsts prezidents un ST kā "demokrātiskas tiesiskas valsts konstitucionālie orgāni ir pilnveidojuši savstarpējo dialogu attiecībā uz Latvijas iedzīvotāju pamattiesību aizsardzības nodrošināšanu, Latvijas tiesiskās sistēmas attīstību un ST atrašanos pasaules tiesiskās domas centrā," akcentē ST.

1973. gadā dzimušais Laviņš ST tiesneša amatā tika apstiprināts 2014. gada aprīlī un tā paša gada maijā ievēlēts ST priekšsēdētāja amatā.

Līdz darbam ST Laviņš strādāja Augstākajā tiesā (Senātā), kurp varētu arī atgriezties pēc darba ST.

Laviņš 1996. gadā absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju un pēc gada turpat ieguvis maģistra grādu. Studijas turpinājis Latvijas Universitātes (LU) Juridiskajā fakultātē, 2002. gadā iegūstot maģistra grādu, bet kopš 2013. gada turpina studijas juridisko zinātņu doktora studiju programmā.

Darba gaitas Laviņš sācis 1997. gadā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes ekonomisko noziegumu izmeklēšanas nodaļā. 1997. un 1998. gadā bijis Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību katedras asistents, savukārt no 1998. gada līdz 1999. gada nogalei strādājis Valsts kases Juridiskajā departamentā.

Tiesneša amatā Laviņš stājies 1999. gada 16. decembrī. Viņš bijis Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis, 2003. gadā apstiprināts Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesneša amatā, bet no 2004. gada līdz 2008. gadam bijis Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis un priekšsēdētājs.

Līdztekus tiesneša darbam Laviņš bijis arī pasniedzējs LU Juridiskajā fakultātē, Latvijas Tiesnešu mācību centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!