Foto: Shutterstock

Tiesībsarga birojā sagatavots ziņojums, kas izgaismo problēmu – valsts ilgstošu praksi nenodrošināt atbilstošu ārstēšanu un rehabilitāciju bērniem un jauniešiem, kuri lieto atkarību izraisošas vielas, portālu "Delfi" informēja Tiesībsarga birojā.

Ziņojumā analizēti izaicinājumi, ar kādiem praksē saskaras Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), sniedzot pirmo un bieži vien arī atkārtotu neatliekamo palīdzību apreibinošu vielu pārdozējušam bērnam un jaunietim.

Ziņojumā skatīts arī tas, cik sarežģīti likumiskajam pārstāvim ir panākt, lai jaunietis ārstētos no atkarību izraisošu vielu lietošanas.

Plašāk ar šo ziņojumu sabiedrību iepazīstinās preses konferencē ceturtdien, 8. augustā. Tajā piedalīsies Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere, NMPD direktore Liene Cipule un Rīgas Bērnu, jauniešu un ģimeņu sociālā atbalsta centra direktors Kaspars Jasinkevičs.

Par narkotiku lietošanas ierobežošanu bērnu un jauniešu vidū runās arī otrdien, 6. augustā, kad plānota Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes un Bērnu lietu sadarbības padomes kopsēde.

Šajā sēdē iesaistītās institūcijas un eksperti izvērtēs īstenotos un papildus nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu narkotisko vielu apriti un to pieejamību nepilngadīgajiem, risinājumus pakalpojumu attīstībai ārstniecības un sociālajā jomā, kā arī profilakses pastiprināšanu.

Narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšana un atkarību profilakse jāīsteno kompleksi, nodrošinot dažādu sektoru (sociālo, veselības, nodarbinātības un jaunatnes) koordinētu rīcību, lai nodrošinātu gan indivīda, gan pašvaldības, gan sabiedrības līmenī nepieciešamos pasākumus un profilakses aktivitātes, uzskata Veselības ministrijā (VM).

Par esošo situāciju nelegālo narkotisko vielu aprites jomā un aktualitātēm sēdē informēs Iekšlietu ministrija, priekšlikumus un plānotos pasākumus narkomānijas ierobežošanā, veselības aprūpes pieejamības uzlabošanā, atbalsta sniegšanā nepilngadīgajiem pārrunās Veselības ministrijas, Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas, kā arī Rīgas un Jūrmalas pašvaldību pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!