Foto: Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" pacientam veikta sarežģīta operācija – iespaidīga izmēra labās nieres audzēja izņemšana, kā arī audzēja skarto orgānu funkcionalitātes atjaunošana, portālu "Delfi" informēja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Kā norāda Namniece, pacientam izņemts 21 kilogramu smags audzējs, un tas ir līdz šim smagākais audzējs, kas izņemts Austrumu slimnīcā un, visticamāk, Latvijā. Iepriekš smagākā bija 2020. gada janvārī stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" izoperētā 15 kilogramus smagā sarkoma.

"Pacienta veselības stāvoklis salīdzinoši īsā laikā bija kļuvis kritisks. Audzējs sāka ļoti strauji augt, un tas ietekmēja ne tikai viņa veselības stāvokli, kas pasliktinājās, bet arī dzīves kvalitāti," pacienta stāvokli raksturo Austrumu slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas virsārsts onkoloģiskajā uroloģijā Kārlis Pētersons.

66 gadus vecais pacients nokļuva Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas ārstu redzeslokā, jo guva vēdera traumu, pēc kuras tika veikta kompjūtertomogrāfija vēdera dobumam, un ārsti konstatēja veidojumu pie labās nieres. Saskaņā ar pacienta stāstīto, sākotnēji izmeklējumos atklātais veidojums bija iekapsulējies, bet pēdējos mēnešos sāka strauji augt. Bija ārkārtīgi liels diskomforts, ierobežotas kustības un apgrūtināta faktiski pārvietošanās. Lai gan pacienta svars pieauga, vienlaikus viņš strauji novājēja un kļuva bezspēcīgs, situāciju atstāsta slimnīcā.

Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs asociētais profesors Armands Sīviņš, apskatot pacientu, secināja, ka pacientam nepieciešama steidzama ķirurģiska ārstēšana, lai izoperētu audzēju. "Vienlaikus šī ķirurģiskā operācija ir izaicinājums, jo jāveic izmēros lielā audzēja ķirurģiska atdalīšana un izņemšana, kā arī ir ļoti augsts iespējamo intraoperatīvo un pēcoperācijas komplikāciju risks," sacīja Sīviņš.

Operācija ilga piecas stundas, un ārsts uzsver, ka "to izdevās salīdzinoši ātri realizēt". Tā noritēja veiksmīgi un bez īpašiem sarežģījumiem.

"Pēc operācijas konstatējām — audzējs svēra 21 kilogramu un bija nospiedis teju visus pacienta dzīvībai svarīgos vēdera dobuma orgānus un lielos asinsvadus. Operācijas gaitā, izņemot audzēju, pacientam nācās ķirurģiski izņemt arī labo nieri ar virsnieri, lielu daļu no diafragmas labā kupola un savienot kreisās atlikušās nieres vēnu ar dobo vēnu. Jāsaka, pacienta otra niere patlaban strādā ar uzviju jeb veic dubultfunkcijas, un tas ir ļoti labi," atklāja Sīviņš.

Pēcoperācijas periods bija smags – pacients intensīvās terapijas nodaļā pavadīja 11 dienas, taču pacienta atveseļošanās noris veiksmīgi. "Esmu gandarīts par šo kopdarbu, jo mums izdevās palīdzēt pacientam. Uzskatu, ka svarīga ir profesionālas komandas sadarbība, kur ikviens pašaizliedzīgi izdara savu darbu," rezumē Sīviņš.

Operāciju veica plaša Austrumu slimnīcas mediķu komanda: Sīviņš, Pētersons, ķirurģijas 3. gada rezidente Marika Reinicāne, ķirurģijas 4. gada rezidente Anna Leščinska;, stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas anesteziologs reanimatologs, virsārsts onkoloģijā Aigars Seņkāns, stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas anestēzijas māsa Marija Ratkune, operāciju māsas Ilona Miksone, Kristīne Daubare.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!