Foto: Shutterstock

Ņemot vērā, ka SIA "Fisom" nespēj pildīt saistības un konstatētas tā likviditātes problēmas, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), atbilstoši normatīvajam regulējumam, pieņēmis lēmumu uzsākt Spānijas kempingā iestrēgušo jauniešu no Latvijas repatriāciju, portāls "Delfi" noskaidroja centrā.

Centra pārstāve Sanita Gertmane uzsvēra, ka tas var aizņemt nelielu laiku, taču to darīs tūrisma kompānija, ar kuru PTAC jau ir noslēgts līgums tieši šādiem gadījumiem. "PTAC turpinās saziņu ar vecākiem, lai bērni pēc iespējas ātrāk tiktu nogādāti Latvijā," sacīja Gertmane.

"Delfi" zināms, ka repatriācijas izmaksās iekļauta arī bērnu izmitināšana pirms repatriācijas reisa.

Pašlaik tiek apzināti trīs varianti, kā atgādāt Spānijā iestrēgušos ceļotājus uz Latviju:

  • repatriācijas pakalpojuma veicēja autobusu partnerkompānija Spānijā;

  • repatriācijas iespējas ar aviotransportu;

  • "Lux Express Latvia" sniegtie pakalpojumi, kas aizņemtu ap trim dienām.

PTAC arī apturējis tūrisma operatora licenci, kas nozīmē, ka turpmākie ceļojumi nenotiks. Par iemaksu atgūšanas procesu PTAC informēs tuvākajā laikā, jo pašlaik prioritāte ir Spānijā esošo bērnu nogādāšana atpakaļ Latvijā.

Saskaņā ar informāciju par tūrisma operatora maksātnespēju, tiks piemērots repatriācijas mehānisms par valsts līdzekļiem nogādāt bērnus Latvijā.

Jau vēstīts, ka uzņēmuma "Fisom.lv" organizētā ekskursija, kas dēvēta par "nometni" sērfošanai Portugālē tikai daļēji sasniedza tās mērķi – divi no trim autobusiem ar jauniešiem vecumā aptuveni no 13 līdz 20 gadiem ir palikuši kādā kempingā Spānijā, savukārt organizatori nav sasniedzami.

Iepriekš gan Ārlietu ministrija (ĀM) pauda, ka vecākiem pašiem nāksies segt radušās izmaiņas, taču nu tas ir mainījies.

ĀM portālam "Delfi" norādīja, ka ministrija ir saņēmusi apstiprinājumu no PTAC, ka bērnus Latvijā varēs nogādāt par valsts līdzekļiem. "Šobrīd strādājam, lai atrastu transportu un bērnus varētu nogādāt Latvijā – apzinām iespējas gan ar autobusiem, gan ar aviosatiksmi. Esam nodrošinājuši, ka bērni Spānijas kempingā atrodas drošībā – viņus apsargā vietējā policija. Esam pastāvīgā saziņā ar bērnu vecākiem un "Fisom" pārstāvi uz vietas par tālākajiem soļiem," teic ministrijā.

ĀM turpina būt saziņā arī ar Latvijas vēstniecību Spānijā, PTAC un apdrošinātajiem.

Ministrija arī aicina bērnu vecākus ar iesniegumiem vērsties Valsts policijā lietas ierosināšanai par naudas līdzekļu piesavināšanos, kas ļautu VP izsludināt personu / personas starptautiskā meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!