Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) un Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta uzsāktā 81 ceļotāja repatriācija no Spānijas uz Latviju norit veiksmīgi, pirmdien ceļotāji atgriezīsies atpakaļ Latvijā, portāls "Delfi" uzzināja centrā.

Savukārt sestdien tika uzsākta arī 66 tūristu repatriācijas procedūra tai ceļotāju grupai, kura ar brauciena organizētāju autobusu devās atpakaļceļā no Portugāles uz Latviju, bet autobusam radās tehniskas problēmas un organizatoram/tūrisma operatoram nav iespēju nogādāt ceļotājus Latvijā.

Trīs ceļotāju grupu repatriācija tika uzsākta saistībā ar SIA "Fisom" nespēju pildīt saistības un konstatētajām komersanta likviditātes problēmām.

81 ceļotājs uzsāka mājupceļu no kempinga Spānijā, piektdienas pēcpusdienā, aptuveni pulksten 17 pēc Spānijas laika, divos autobusos. Pirmdien abi autobusi sasniegs Rīgu.

Ņemot vērā, ka Francijā radās nopietnas tehniskas problēmas arī autobusam, kas veda SIA "Fisom" tūristu grupu no Portugāles, un brauciena organizatoram nebija citu iespēju turpināt ceļu un nodrošināt saistību izpildi, PTAC sadarbībā ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu sestdien uzsāka arī 64 ceļotāju (no kuriem 55 ir nepilngadīgas personas) repatriāciju uz Latviju.

Par spīti brīvdienu režīmam un aktīvajai tūrisma sezonai Eiropā, repatriācijas pakalpojumu sniedzējiem izdevās atrast pieejamus autobusus, tādēļ tūristi pašlaik turpina ceļu uz Latviju. Paredzams, ka pirmdienas vakarā grupa izbrauks no Varšavas. Grupā ir pieaugušie, ar kuriem PTAC ir pastāvīgā saziņā.

Pēc PTAC rīcībā esošās informācijas repatriējamie jūtas labi, un valda pozitīva gaisotne.

Ņemot vērā, ka PTAC SIA "Fisom" ir anulējis tūrisma operatora licenci, turpmākie šī operatora ceļojumi nenotiks. Par iemaksu atgūšanas procesu PTAC informēs tuvākajā laikā, jo pašlaik prioritāte ir tūristu, no kuriem liela daļa ir bērni, nogādāšana atpakaļ Latvijā.

Portāls "Delfi" ceturtdien vēstīja, ka uzņēmuma "Fisom" organizētā ekskursija, kas dēvēta par "nometni" sērfošanai Portugālē, tikai daļēji sasniedza tās mērķi – divi no trim autobusiem ar jauniešiem vecumā aptuveni no 13 līdz 20 gadiem ir palikuši kādā kempingā Spānijā, savukārt organizatori nav sasniedzami.

Pēc publikācijas gan sociālajos medijos lasāmi, gan "Delfi" redakcijā saņemti vairāki stāsti par jauno cilvēku un viņu vecāku pieredzi saistībā ar SIA "Fisom" organizētām ekskursijām.

Kopumā tūrisma operatora "Fisom" organizētajā braucienā uz Portugāli devās 171 cilvēks.

Pēc vairāku dienu klusēšanas "Fisom" mājaslapā uzņēmums lakoniski pauda, ka drīz nāks klajā ar paziņojumu, taču tāda vēl nav. Savukārt Valsts policijā (VP) sākta resoriskā pārbaude par "Fisom" braucieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!