Foto: LETA

Otrdienas rītā ap pulksten 5 Latvijā atgriezās 66 jaunieši, kas bija devušies SIA "Fisom" organizētajā ceļojumā uz Portugāli, bet "iestrēguši" Francijā salūzuša autobusa dēļ, "Delfi" informēja PTAC.

Jau ziņots, ka 81 jaunietis no Spānijas mājās atgriezās pirmdien.

PTAC atgādina, ka trīs ceļotāju grupu repatriācija tika uzsākta saistībā ar SIA "Fisom" nespēju pildīt saistības un konstatētajām komersanta likviditātes problēmām.

Astoņdesmit viens ceļotājs uzsāka mājupceļu no kempinga Spānijā, piektdienas, 09.08.2024. pēcpusdienā, aptuveni pulksten 17 pēc Spānijas laika divos autobusos. Ņemot vērā, ka Francijā radās nopietnas tehniskas problēmas arī autobusam, kas veda SIA "Fisom" tūristu grupu no Portugāles, un brauciena organizatoram nebija citu iespēju turpināt ceļu un nodrošināt saistību izpildi, PTAC sadarbībā ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu sestdien, uzsāka arī 66 ceļotāju (no kuriem 55 ir nepilngadīgas personas) repatriāciju uz Latviju.

"Esam pateicīgi visām iesaistītajām pusēm, kas operatīvi reaģēja un vienotā sazobē varējām īsā laikā atgādāt Latvijas bērnus atpakaļ mājās. Tomēr šī ir dārga mācība, kas atgādina, ka tūrisma operatoriem ir rūpīgāk un atbildīgāk jāplāno sava darbība un neparedzētas situācijas, tāpat arī patērētājiem, sevišķi iegādājoties ceļojumus, kuros bērni dodas patstāvīgi. Ir jāpievērš īpaša uzmanība iecerēto ceļojumu detaļām – apdrošinātajiem riskiem, grupu vadībai un bērnu spējai veikt šādus ceļojumus," pauž PTAC direktore Zaiga Liepiņa.

"Situācija, kas radās pieaugušo bezatbildības dēļ un pakļāva riskam bērnus, kuri paši nevar pieņemt lēmumus, uzliek īpašu atbildību valstij rūpēties par saviem pilsoņiem krīzes situācijās. Šī ir nepieļaujama situācija, ka tūroperatora neveiksmīga biznesa un vājas organizācijas dēļ bērni no Latvijas nonāca bīstamā situācijā Eiropas dienvidos. Kritiski svarīgi bija šos bērnus operatīvi un droši atgādāt atpakaļ uz Latviju, tādēļ tika iedarbināts repatriācijas mehānisms.", pauž Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis (ZZS).

Pašlaik repatriācijas izmaksas vēl tiek apkopotas. Repatriācijas izdevumi tiks segti no licencēto tūrisma pakalpojumu sniedzēju iemaksātās ikgadējās valsts nodevas.

Ņemot vērā, ka PTAC SIA "Fisom" ir anulējis tūrisma operatora licenci, turpmākie šī operatora ceļojumi nenotiks.

Par iemaksu atgūšanas procesu PTAC informēs tuvāko dienu laikā.

Portāls "Delfi" ceturtdien vēstīja, ka uzņēmuma "Fisom" organizētā ekskursija, kas dēvēta par "nometni" sērfošanai Portugālē, tikai daļēji sasniedza tās mērķi – divi no trim autobusiem ar jauniešiem vecumā aptuveni no 13 līdz 20 gadiem ir palikuši kādā kempingā Spānijā, savukārt organizatori nav sasniedzami.

Valsts policijā saņemti vairāki iesniegumi saistībā ar tūrisma kompānijas "Fisom" bēdīgi slaveno braucienu.

Tāpat vēstīts, ka Spānijā iestrēgušie jaunieši atrodas ceļā uz Latviju, jo Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) anulēja "Fisom" licenci, kā arī, ņemot vērā, ka "Fisom" nespēj pildīt savas saistības, nodrošināja jauniešu repatriāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!