Foto: Publicitātes foto

Šā gada jūlijā Latvijā no stipra elektriskās strāvas trieciena mira 69 gadus vecs vīrietis, kurš zem 20 kilovoltu gaisvadu elektrolīnijām bija novietojis lielgabarīta kravas automašīnu un pacēlis piekabi, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā "Sadales tīkls".

Piekabe pieskārās vairāk nekā astoņu metru augstumā esošai elektrolīnijai, un vīrietis gāja bojā – visticamāk, tādēļ, ka pārsteidzīgi pameta transportlīdzekli.

AS "Sadales tīkls" atgādina iedzīvotājiem, jo īpaši lielgabarīta specializētās tehnikas vadītājiem, darbu norises laikā vienmēr pievērst uzmanību, vai apkārtnē nav elektrolīniju, kas varētu tikt aizskartas. Iespējams, zināšanas par pareizu rīcību, tehnikai saskaroties ar elektrības vadiem, būtu izglābušas transportlīdzekļa vadītāja dzīvību.

Uzņēmumā akcentē, ka, nokļūstot šādā situācijā, svarīgi pārsteidzīgi nekāpt ārā no tehnikas, jo tādējādi cilvēks nonāk nāvējoši bīstamā soļa sprieguma ietekmes zonā. Ja tas iespējams, ar transportlīdzekli jāturpina pārvietoties, lai izkļūtu ārpus bīstamības zonas – vismaz astoņu metru attālumā no negadījuma vietas. Tad par negadījumu nekavējoties jāinformē operatīvie dienesti, zvanot uz numuru 112 (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests) vai 8404 ("Sadales tīkla" bojājumu pieteikšanas tālrunis). Līdz pat dienestu ierašanās brīdim nedrīkst pieļaut citu personu tuvošanos negadījuma vietai.

Ja ar tehniku nav iespējams pārvietoties, uzreiz jāzvana operatīvajiem dienestiem, kuri atslēgs spriegumu – izkāpt no transportlīdzekļa ir pilnībā droši tikai tad, kad dienesti ir ieradušies. Ja saziņas iespēju nav, jāpaliek transportlīdzeklī un jāsauc pēc palīdzības.

Tikai gadījumā, ja tehnika ir aizdegusies un apdraud dzīvību, no tās ir jāevakuējas, atceroties par soļa spriegumu – citādi cilvēks riskē saņemt nāvējošu elektriskās strāvas triecienu. Tas nozīmē, ka ir jāpārvietojas vai nu ar palēcieniem, kājas turot cieši kopā, vai šļūcot – tā, lai būtu tikai viens saskares punkts ar zemi. Pareizas rīcības vadlīnijas soli pa solim apkopotas šajā "Sadales tīkla" darba drošības un elektrozinību speciālistu sagatavotajā video instrukcijā, kas tapusi sadarbībā ar mežsaimniecības uzņēmumu SIA "Rairu", kas tādējādi vēlas vērst darbinieku uzmanību uz pareizu, dzīvību neapdraudošu rīcību līdzīgos negadījumos.

"Sadales tīkls" ik gadu fiksē simtiem elektrotīkla bojājumu, kas izcēlušies dažādu saimniecisko darbu norises laikā – visbiežāk nesaskaņotu rakšanas darbu dēļ tiek bojātas kabeļlīnijas.

Uzņēmumā atgādina, ka, veicot darbus elektrotīkla tuvumā, jāievēro Aizsargjoslu likumā minētās prasības. Visa būtiskākā informācija par darbiem aizsargjoslās, darbu saskaņošanu, drošības prasībām un rīcību elektrotīkla bojājuma gadījumā, pieejama plakātā, ko var lejupielādēt "Sadales tīkla" mājaslapā.

Gan plakāts, gan pareizas evakuācijas instrukciju video ir brīvi pieejami ikvienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!