Foto: LETA

2025. gada budžeta prioritāte ir drošība, bet ir vēlme zem drošības palikt jautājumus, kas ir svarīgi katrai nozarei, bet neatbilst drošības definīcijai, proti, tā ir aizsardzība un iekšlietu dienesti, uzsver Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Trešdien, 14. augustā, preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) Valsts prezidents uzsvēra, ka puses pārrunājušas nākamā gada budžeta veidošanas procesu un viņš atkārtoti aicināja neinterpretēt budžeta prioritāti – drošību.

"Jā, varam runāt par pārtika drošību un zāļu nodrošinājumu, bet tas nebūs klasisks drošības termins, ar kuru es operētu. Tāpēc viens no jautājumiem, kas budžeta veidošanā būs sarežģīts, – kā noturēt fokusu uz deklarētās prioritātes – drošība – izpildi. Neviens neapšauba daudzās vajadzības, bet būs pagrūti atšķirt kaut kādas lietas, kas ir svarīgas, no tām, kas varētu pagaidīt," stāstīja Valsts prezidents.

Viņš atgādināja, ka ik gadu budžeta veidošana ir sarežģīts process, kā arī pārbaudījums valdībai. "Neaizmirsīsim – ja Saeima neatbalsta budžetu, tas nozīmē neuzticību valdībai. Bet nedramatizēsim. Es neatceros nevienu budžetu, kuru sākumā veidojot neprasītu vairāk finansējuma, bet beigās diskusiju rezultātā panāk vienošanos," pauda Rinkēvičs.

Viņš aicināja ministrus ieklausīties vienam otrā un strādāt saliedēti.

Vienlaikus viņš kā problēmu izcēla pašvaldību budžetu, aicinot valdību to risināt. Valsts prezidnets paskaidroja, ka daudzi valdības un Saeimas lēmumi, kas skar pašvaldības, dažkārt tiek pieņemti bez seguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!