Foto: ChatGPT/DELFI

Iestāšanās process Rīgas ģimnāzijās un vidusskolās šovasar lielai daļai topošo 10. klašu skolēnu un viņu vecākiem atstāja sāju pēcgaršu. Daudziem perspektīviem jauniešiem nav izdevies tikt nevienā no iecerētajām mācību iestādēm.

Rīgas skolās – sešās valsts ģimnāzijās un 49 vidusskolās – 10. klasēs kopumā konkurss tika organizēts uz 4143 vietām, vietnē "X" vēstīja Rīgas dome. Taču neesot skaidrs, cik gribētāju kopā bijis, jo neierobežoto pieteikšanās iespēju dēļ nav veikta individualizēta personu uzskaite. Tomēr domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) pārstāvji norāda, ka vietu pietiek visiem, ko "apliecina fakts, ka ir brīvas vietas".

Tomēr, kā liecina sociālajos tīklos un medijiem paustais skolēnu un viņu vecāku sašutums, brīvas vietas nebūt nenozīmē veiksmīgu topošo desmitklasnieku sadalījumu pa viņu izvēlētajām skolām. Piemēram, Rīgas Teikas vidusskola saņēma 1037 pieteikumus un uzņēma nepilnu desmito daļu – vien 90 skolēnus, nokomplektējot trīs klases. Kur palika pārējie? Daļa, kā izrādījās, neiekļuva nekur.

Situāciju gan skolēniem, gan skolām īpaši apgrūtinājusi neierobežotā iespēja un vienlaikus arī neizbēgamā vajadzība pieteikties vairākās skolās vienlaikus. Vecāki ir neapmierināti ar uzņemšanas un rezultātu paziņošanas kārtību, kā arī centralizēto eksāmenu (CE) rezultātu nozīmi. Ar saviem novērojumiem dalījās četras topošo desmitklasnieku mammas.

Secināja, ka jāstājas 20 skolās uzreiz

Ar pieredzes stāstu piekrita dalīties arī Maija (vārds mainīts), kura meitu pieteica septiņās mācību iestādēs: Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, Rīgas Franču licejā, Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, Rīgas Hanzas vidusskolā, Rīgas 49. vidusskolā un Rīgas Kultūru vidusskolā, kurā skolniece mācījās līdz šim.

Mamma atzīst, ka skolniece ģimnāzijās netika ne tik spēcīgo matemātikas zināšanu dēļ, un tām nepārmet. "Nolēmām, ka spiedīsim uz to, kas mums ir trumpis, – angļu valodua, kur CE ieguvām 95%. Mēs esam humanitārās meitenes," pauž skolnieces mamma. Lai gan viņa norāda, ka skolnieces vidējā atzīme atestātā pārsniedz 8 balles, latviešu valodā CE meitene ir saņēmusi 73%, bet matemātikas CE 44%: "Nedomājām, ka ir sliktākais variants. Bērns ir uzcītīgs."

"Lielais piedzīvojums bija ar Rīgas Hanzas vidusskolu. Tajā vienīgajā bija norādīts, ka [pieteikums] jāiesniedz klātienē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!