Foto: Rīgas dome

Neilgi pēc atklāšanas slēgtas šūpoles – vides mākslas objekts "Kopā pie Doma", kas Vecrīgas sirdī tika atklāts 2. augustā. Šūpojoties šūpolēs, vairāki bērni guvuši traumas, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).

Tagad vides mākslas objektā notiek tā inženiertehniskā pārbaude, bet šūpoļu ekspluatācija līdz apstākļu noskaidrošanai ir apturēta, raksta sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv".

Rīgas domes Vecrīgas sirdī atklātais mākslas objekts izmaksājis 165 000 eiro, atgādināja LTV.

Nepilnas divas nedēļas vēlāk izrādījies, ka objekta iekšienē uzstādītās šūpoles ir bīstamas. Vides mākslas objektā šūpojoties, smagus ievainojumus – abu kāju lūzumus – guvusi kāda 11 gadus veca meitene, vēsta LTV, atsaucoties uz meitenes mātes teikto.

Arī citi bērni norādījuši, ka brīdi, kad, iešūpojušies ātrāk, šūpoles iespiež kājas.

To, ka šūpoles var būt bīstamas, jau pirms nedēļas pamanījis kāds rīdzinieks, kurš arī vērsies Rīgas domē, taču nekādas reakcijas neesot bijis.

Savukārt Rīgas domē LTV norādīts, ka pirms objekta uzstādīšanas un darbības sākšanas notikusi rūpīga inženiertehniskā pārbaude. Tāpat esot saņemts arī inženieru atzinums par objekta drošību.

"Šis nav rotaļu laukums, bet vides objekts, un tas ir jāapzinās apmeklētājiem," LTV norādīja Rīgas domes Pilsētvides mākslas un noformējuma nodaļas vadītājs Jānis Krievkalns, bet viens no objekta autoriem Toms Kampars atklājis, ka notikšot rūpīga pārbaude un visi trūkumi tikšot novērsti.

Mākslas objekts bijis apdrošināts, tādēļ cietušie var lūgt kompensāciju, ziņo medijs.

Jau ziņots, ka 2. augustā svinīgi tika atklāti trīs jaunie vides dizaina un mākslas objekti, kas, kā solīja Rīgas domē, turpmāk iezīmēs Vecrīgas vaibstus un priecēs rīdziniekus un pilsētas viesus.

11. novembra krastmalā izbūvēts deviņu skulptūru ansamblis "Laika upes liecinieki", Līvu laukumā izvietots objekts "Paviljons", savukārt Doma laukumā izstaigāt varēs objektu "Kopā pie Doma".

Kā pēc objektu svinīgās atklāšanas vēstīja pašvaldībā, "Kopā pie Doma" ir interaktīvs, apdzīvojams pilsētvides mākslas objekts Rīgas vēsturiskā centra sirdī. Tā mērķis ir radīt draudzīgu sociālās mijiedarbības, līdzāspastāvēšanas un estētiskās pievilcības notikumu vecpilsētas lielākajā laukumā.

Vietā, kur sastopas septiņas Rīgas ielas, mākslas instalācija aicina cilvēkus no dažādām sabiedrības grupām baudīt un mijiedarboties no jauna atdzīvinātajā publiskajā telpā, tādējādi instalācijas lietotājiem kļūstot par neatņemamu projekta daļu un kolektīvi aizpildot laukumā esošo brīvo telpu, klāstīja pašvaldībā.

Mākslas objekta autori it apvienība "Lightfoot": Toms Kampars, Hori-Zonte, Antonella Amesberger, Jurgis Gečys un Artis Neilands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!