Foto: LETA

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) uzdevusi veselības ministram Hosamam Abu Meri (JV) uzlabot medikamentu pieejamības kārtību. Ministrs risinājumus sola nākamnedēļ.

Siliņa mikroblogošanas vietnē "x" raksta, ka viņa uzdevusi veselības ministram gatavot priekšlikumus, lai uzlabotu medikamentu individuālo kompensāciju kārtību - palielinot apmēru un pārskatot kritērijus.

Pēc premjerministres teiktā, Abu Meri apliecina, ka priekšlikumus iesniegs pirmdien, lai lēmumi būtu operatīvi un pacienti saņemtu palīdzību.

Siliņa arī raksta, ka vēzis ir diagnoze, kas ļoti smagi skar pacientus, un būtiski ietekmē arī viņu ģimenes locekļus, draugus, kolēģus un visu sabiedrību.

"Onkoloģisko saslimšanu skaits diemžēl palielinās, un ne tikai Latvijā. Ap 20 000 onkoloģijas pacientu šogad saņem apmaksātu zāļu terapiju 74 miljonu eiro apmērā. Kompensējamo medikamentu budžets ir būtiski pieaudzis, tomēr katrs viens gadījums bieži atklāj kompleksas problēmas – sākot ar finansējumu un diagnostiku, beidzot ar pārbirokratizāciju," secina Siliņa.

Ministru prezidente raksta, ka uzlabojumi sistēmā notiek ilgstoši un sarežģīti, bet tiem ir jānotiek. Viņa atgādina, ka Veselības ministrija šogad aktīvi virzījusi jautājumus par kompensējamo zāļu cenu samazināšanu un pieejamības palielināšanu, gan izstrādā jauno veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plānu onkoloģijā.

"Veselības ministrijai jāpilda gan Valsts kontroles ieteikumi, gan jāsadarbojas ar pacientu organizācijām, lai identificētu trūkumus sistēmā un piedāvātu pacientu interesēs balstītus risinājumus," uzskata Siliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!