Foto: DELFI

Lai samazinātu oglekļa dioksīda emisijas, četrās pilsētās – Espo, Jēvlē, Pērnavā un Rīgā – iedzīvotājus mudinās mainīt paradumus un velosipēdu popularizēs kā ilgtspējīgu pārvietošanās līdzekli, pirmdien izskanēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē.

Ko darīs Rīgā?

Projekta ietvaros Rīgā veiks veloinfrastruktūras uzlabojumus Torņakalna un Ziepniekkalna apkaimēs. Projekta sākumā veloceļa "Centrs-Torņakalns-Ziepniekalns" apkārtnē tiks uzstādīti divi velosipēdu un divi automašīnu skaitītāji. Tāpat tiks veiktas socioloģiskās aptaujas – projekta sākumā un beigās.

Balstoties aptaujas rezultātos un ekspertu analīzē un vērtējumā, tiks uzlabota infrastruktūra.

Tāpat plānots veikt vēl trīs sociālās kampaņas, lai iedzīvotājus informētu par riteņbraukšanas priekšrocībām. Kā cer projekta autori, kampaņu rezultātā tiks iegūti datos balstīti pierādījumi par sociālo kampaņu un fizisku uzlabojumu ietekmi uz iedzīvotāju paradumu maiņu un oglekļa dioksīda emisiju samazināšanu.

Projektu plānots realizēt no šī gada 1. jūnija līdz 2027. gada 30. novembrim.

Tā kopējais finansējums ir 247 196 eiro. No tiem ES finansējums ir 197 756 eiro, Rīgas pašvaldības finansējums – 24 719 tūkstoši eiro, bet valsts dotācija – 24 719 eiro.

Projekts iesniegts Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2021.–2027. gadam ietvaros un ir saņemts Eiropas Komisijas lēmums par projekta apstiprināšanu.

Šim projektam vēl jāsaņem atbalsts no Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!