Foto: Freepik

Veselības ministrija (VM) jau šogad piedāvā dubultot maksimālo individuālās kompensācijas apmēru medikamentiem, mainīt individuālās kompensācijas izvērtēšanas kārtību, kā arī sagatavot priekšlikumus speciāla fonda onkoloģijas pacientiem izveidošanai, portāls "Delfi" noskaidroja VM.

Kā informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders, gan onkoloģija, gan medikamentu pieejamība pacientiem ir ministrijas prioritātes. Šajā jautājumā ministrija pie uzlabojumiem jau bija strādājusi iepriekš, tāpēc pēc premjerministres Evikas Siliņas (JV) pieprasījuma, varēja priekšlikumus izstrādāt tik ātri, norāda Šneiders.

Ko rosina

VM piedāvā jau šogad individuālas kompensācijas apmēru palielināt līdz 30 000 eiro gadā un sagatavot nepieciešamos MK noteikumu grozījumus, lai tas stātos spēkā 1. oktobrī.

Tāpat VM rosina līdz 15. oktobrim sagatavot MK noteikumu grozījumus individuālās kompensācijas kārtības izmaiņām. Kā skaidro Šneiders, VM un NVD priekšlikums ir veidot vairāku līmeņu individuālās kompensācijas pieteikumu izskatīšanai, īpašie gadījumi, ja neatbilst individuālās kompensācijas kritērijiem. Plānots, ka īpašos gadījumus izskata speciāli veidota un VM vai NVD vadīta komisija, kurā tiek iekļauti speciālisti – ārsti, klīnisko universitāšu slimnīcu pārstāvji, pacientu organizāciju pārstāvji, ražotāju pārstāvji un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrija piedāvā arī līdz 15. oktobrim sagatavot priekšlikumus speciāla fonda (un tā finanšu avotu) izveidei onkoloģijā. Viens no priekšlikumiem varētu būt kā Privātās publiskās partnerība fonds (līdzīgi kā "Cancer Fund" Igaunijā), skaidro Šneiders.

Vēl ministrijas priekšlikums būtu iekļaut arī papildus kritērijus individuālās kompensācijai piešķiršanai, ar nosacījumu, ka:

  • ir Zāļu valsts aģentūras atzinums par izmaksu efektivitāti konkrētām indikācijām un pacientu grupām;

  • kompensējamo zāļu sarakstā (KZS) iekļauts medikaments, bet šaurākai grupai finansējuma nepietiekamības dēļ;

  • KZS iekļauts medikaments, bet tikai daļai indikāciju finansējuma nepietiekamības dēļ.

"Ņemot vērā, ka papildu kritēriju ieviešana nozīmētu papildu KZS finansējumu, vispirms veiksim konkrētākus aprēķinus jaunu kritēriju ieviešanai, bet šobrīd budžeta veidošanas procesā vēl nevar pateikt konkrētu ieviešanas termiņu šim priekšlikumam," skaidro Šneiders.

Tāpat Šneiders uzsver, ka šogad VM jau veikta virkne uzlabojumu: kompensācijas apmēra palielināšana – lai visi kompensējamie medikamenti pacientiem būtu ar vismaz 75% kompensāciju; jaunu medikamentu un diagnožu iekļaušana KZS – nodrošināta jaunu medikamentu un jaunu diagnožu iekļaušana kompensācijas sarakstā; individuālās kompensācijas paplašināšana; cenu samazināšana medikamentiem, mainot zāļu uzcenojuma modeli.

Jau ziņots, ka šobrīd kompensējamiem medikamentiem atvēlētais valsts finansējums neatbilst reālajām vajadzībām – piešķirti nedaudz vairāk kā 284,5 miljoni eiro, tomēr deficīts līdz gada beigām sasniegs 31 miljonu eiro, liecina Nacionālā Veselības dienesta (NVD) aplēses.

Kā paziņojumā medijiem norādījis NVD, lai nosegtu akūtās pacientu vajadzības un iekļautu Kompensējamo zāļu sarakstā jaunus medikamentus, paplašinātu diagnožu loku un ieviestu citus uzlabojumus, papildus būtu nepieciešami vēl aptuveni 150 miljoni eiro. Tas nozīmē, ka šobrīd pieejamais budžets būtu jāpalielina par vairāk nekā 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!