Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Kopš pirmdienas valsts mērogā tiek novēroti intensīvi un pielāgoti pakalpojumatteices jeb DDoS uzbrukumi valsts sektora un transporta nozares interneta resursiem, kā arī atsevišķiem resursiem privātajā sektorā, portālu "Delfi" informēja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv", minot, ka uzbrukuma iemesls ir sasaistāms ar Latvijas jaunāko palīdzības paketi Ukrainai.

Uzbrukumu rezultātā daļai resursu novērojami darbības traucējumi – lēndarbība vai atsevišķos gadījumos – periodiska nepieejamība.

"Cert.lv" aicina iedzīvotājus saglabāt mieru un būt pacietīgiem, ja kāda interneta resursa ielāde prasa mazliet ilgāku laiku kā ierasts.

Kopumā uzbrukums vērtējams kā apjomīgs, portālam "Delfi" pauž IT drošības incidentu novēršanas institūcijā.

No LVRTC iegūtā informācija liecina, ka ir pazīmes, ka uzbrucēji profilē vietņu veiktspēju un pielāgo uzbrukuma parametrus, tēmējot uz noteiktām lapu funkcionalitātēm.

Uzbrucēji dinamiski adaptējas un aktivizē jaunus uzbrukuma avotus. Kopskaitā, pa šīm abām dienām LVRTC ir bloķējis vairākus desmitus tūkstošu unikālu uzbrukuma avotu. Uzbrucēji izmanto publisko pakalpojumu sniedzēju infrastruktūru gan Eiropā, gan citviet, saka "Cert.lv".

Uzbrukumu iemesls ir sasaistāms ar Latvijas jaunāko palīdzības paketi Ukrainai, kas tika apstiprināta 13. augustā – 30 aprīkotu transportlīdzekļu nodošanu Ukrainai.

Cert.lv

"Atgādinām, ka politiski motivēti DDoS uzbrukumi, ko veic Krievijas Federāciju atbalstoši haktīvistu grupējumi ar mērķi radīt sabiedrībāpaniku un graut uzticību valsts iestādēm,viļņveidīgi notiek jau kopš 2022. gada sākuma un ticams, ka Latvija, Lietuva, Igaunija, Ziemeļvalstu reģions un Polija turpinās būt Krievijas kiberoperāciju ilgtermiņa mērķi," pauž "Cert.lv", minot, ka kopumā situācija Latvijas kibertelpā joprojām vērtējama kā stabila, un iestāde sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt tajā notiekošo.

Sekmīgi uzbrukumi ar būtisku ietekmi valsts un kritiskās infrastruktūrassektorā līdz šim nav konstatēti.

Kā sociālajā medijā "X" vēsta Ministru kabinets, intensīvu kiberuzbrukumu dēļ Tīmekļvietņu vienotās platformas mājaslapās periodiski novērojami darbības traucējumi - lēndarbība vai vietņu nepieejamība, Šobrīd Tīmekļvietņu vienoto platformu darbība vērtējama kā stabila. Atbildīgie dienesti turpina risināt situāciju, lai pilnībā atvairītu uzbrukumus, vēstīts sociālajā medijā.

Kā vēstīts Ministru kabineta mājaslapā, Tīmekļvietņu vienotā platforma ir vienots un centralizēts pārvaldības risinājums, kurā ir izveidotas un tiek uzturētas daudzas valsts un pašvaldību iestāžu tīmekļvietnes. Iestādēm ir iespēja veidot jaunas, mūsdienīgas, vienota dizaina oficiālās vietnes, kuru mērķis ir radīt lietotājiem draudzīgu un atpazīstamu vidi, lai ikviens var ērti atrast nepieciešamo informāciju un sazināties ar valsts un pašvaldību iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!