Foto: LETA

AS "Latvenergo", pēc premjeres un ekonomikas ministra lūguma izvērtēt iespējas ziedot šādos gadījumos, ir iesaistījies un veiks ziedojumu Onkoloģijas pacientu atbalsta programmai, lai līdzfinansētu medikamentus, portālu "Delfi" informēja labdarības organizācijas "ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta.

Kā norāda Dimanta, no šī ziedojuma tiks segti arī trūkstošie līdzekļi trešajai (no piecām kopā) zāļu devai Gabrielam Mutoram, kuram ar iedzīvotāju un uzņēmumu palīdzību līdz šim no 483 499 nepieciešamajiem eiro saziedoti 261 000 eiro.

"Latvenergo" ziedojuma summa pagaidām nav zināma, bet drīz tiks precizēta, norāda Dimanta.

TV ziņoja, ka 19 gadus vecais Gabriels pārcietis 10 ķīmijterapijas un 20 staru terapijas, kā arī operāciju. Gabrielam pirms diviem gadiem atklāts ļaundabīgs audzējs mugurā. Vēzi var izārstēt ar īpašiem medikamentiem, kas tika izrakstīti, taču vienas devas izmaksas ir gandrīz 10 tūkstoši eiro. Ir nepieciešami pieci kursi, katrs 10 dienu garumā. Kopējās izmaksas ir tuvu pusmiljonam eiro, un valsts to neapmaksā, vēsta LTV.

VM priekšlikumus vērtē atzinīgi

Iepriekš vēstīts, ka Veselības ministrija (VM) nākusi klajā ar priekšlikumiem, kā uzlabot medikamentu pieejamību onkoloģijas pacientiem, jau šogad dubultojot maksimālo individuālās kompensācijas apmēru medikamentiem, mainot individuālās kompensācijas izvērtēšanas kārtību, kā arī sagatavojot priekšlikumus speciāla fonda onkoloģijas pacientiem izveidošanai.

Vērtējot šos priekšlikumus, Dimanta ir gan pateicīga, gan piesardzīgi skeptiska.

Dimanta saka, ka "Ziedot.lv" no sirds priecājas, ka valdības līmenī tiek domāts par onkoloģijas pacientu problēmām. "Līdz šim no NVD ar regularitāti tika pausta informācija, ka viss ir kārtībā un problēmas ir tikai dažiem indivīdiem. Tas iemidzināja un bija sajūta, ka "Ziedot.lv" un pacienti, kas meklē pie sabiedrības palīdzību, vienkārši kaut no nesaprot vai vēlas pārāk daudz. Bet šie cilvēki vēlas tikai taisnīgumu attieksmi no valsts un iespēju dzīvot," uzsver Dimanta.

Viņa pauž gandarījumu, ka pēc daudzu gadu aicinājuma, beidzot ir rasta griba paaugstināt individuālo kompensāciju līdz 30 000 eiro, jo tā nebija mainīta vēl kopš eiro ieviešanas, kad tā bija 10 000 latu. Viņa uzsver, ka zāļu cenas šajā laikā ir būtiski augušas, un ir tikai loģiski, ka individuālā kompensācija tiek paaugstināta. Tomēr Dimanta vērš uzmanību, ka būtu nepieciešams saprast, kā tika noteikta konkrētā summa 30 000 eiro.

"Es pieņemu, ka NVD ir šādi aprēķini, kas ļauj onkoloģijas pacientiem būt drošiem, ka ar šādu valsts līdzfinansējumu zāles kļūs pieejamas vairumam ģimenes budžetu. Ja tā nav, tad NVD atkal būs iespēja "ietaupīt", jo onkoloģijas pacienti šo līdzfinansējumu vienkārši neizmantos, ja nespēs samaksāt starpību starp zāļu cenu un valsts kompensāciju," atklāj Dimanta.

"Ziedot.lv" ir zināmi vairāki gadījumi, kad pacienti nav izmantojuši piešķirto 14 228 eiro individuālo kompensāciju, jo nespēj nosegt zāļu cenu starpību no privātajiem līdzekļiem. "Tas nozīmē, ka pacients nesaņem ārsta nozīmētu ārstēšanu. Iespējams, būtu apsverams arī individuālās kompensācijas progresivitātes princips, atkarībā no zāļu izmaksām, jo vieniem nepieciešami 30 000 eiro, kas nozīmētu, ka zāles tiek pilnībā apmaksātas, bet citiem medikaments izmaksā 70 000 eiro vai vēl vairāk, un 30 000 eiro nenosedz pat pusi. Tas vairotu taisnīgumu," rosina Dimanta.

Savukārt priekšlikumus mainīt individuālās kompensācijas izvērtēšanas kārtību un izveidot speciālu fonda onkoloģijas pacientiem Dimanta komentēt vēl nesteidz, jo šobrīd ir pārāk maz informācijas.

"Pašlaik tas ir tikai virsrakstu līmenī, un jāgaida konkrēti un praktiski priekšlikumi. Es tikai ceru, ka šie priekšlikumi neapaugs ar tādu birokrātiju, ka pacients nomirs, kamēr komisija sanāks un pētīs un vētīs, vai un cik naudu piešķirt. Jo jau tagad NVO atbilde par individuālo kompensāciju jāgaida 30 dienas, bet vēzis negaida, un 30 dienas bez ārstēšanas var būt liktenīgas. Tad, kad būs pirmie piešķīrumi pacientiem, tad arī varēs novērtēt," uzskata Dimanta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!