Foto: Valsts prezidenta kanceleja

"Mēs labi zinām, ka velns ir detaļās, tāpēc es gribētu redzēt tādu skaidru, uz papīra uzliktu, artikulētu priekšlikumu kopumu," komentējot Veselības ministrijas (VM) piedāvājumus, kā varētu uzlabot medikamentu pieejamību onkoloģijas pacientiem, žurnālistiem trešdien, 21. augustā, sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Prezidents uzsvēra, ka nav "visu jomu eksperts", tomēr palielināt finansējumu, kas nepieciešams "šīm īpašajām situācijām", viņaprāt, ir pareizs solis. Tāpat viņš uzskata, ka ir pareizs solis padarīt caurspīdīgāku lēmumu pieņemšanas mehānismu, iesaistot pacientu organizācijas, ārstus un ierēdņus.

Kā ziņots, VM piedāvā jau šogad dubultot maksimālo individuālās kompensācijas apmēru medikamentiem, mainīt individuālās kompensācijas izvērtēšanas kārtību, kā arī sagatavot priekšlikumus speciāla fonda onkoloģijas pacientiem izveidošanai. Individuālās kompensācijas apmēru VM rosina palielināt no šī brīža 14 288 eiro līdz 30 000 eiro gadā un sagatavot nepieciešamos MK noteikumu grozījumus, lai tas stātos spēkā 1. oktobrī.

"Pie vēža fonda izveides daudzas lietas būs detaļās, tās ir lietas, kuras ir apspriežamas. Bet, būsim godīgi, tas viss neizbēgami prasīs arī jautājumu risināt par finansēm," sacīja prezidents.

Tāpat prezidents rosināja pārskatīt, vai slimnīcām ir nepieciešamas padomes, tādā veidā, iespējams, ietaupot kādus finanšu līdzekļus. Viņš apliecināja, ka šogad finansējums onkoloģijai ir palielināts, tomēr ar to nepietiek.

"Manā izpratnē, ir tomēr jāpaskatās, vai mums tiešām ir vajadzīgs tāds pārvaldības modelis slimnīcās, kas nav gluži kapitālsabiedrības klasiskā izpratnē, kur mums ir valdes, padomes. Varbūt paskatāmies, kā mēs varam ietaupīt tur," rosināja Rinkēvičs, papildinot, ka tas, visdrīzāk, nerastu visus nepieciešamos finanšu resursus, bet dotu sabiedrībai labu signālu, ka tie tiek meklēti dažādos veidos.

"Piedodiet, bet tā mūsu pieredze ar mūsu slimnīcām, kad mēs ik pa brītiņam regulāri atlaižam padomes vai valdes slimnīcās, kas nav spējīgas kaut ko izdarīt, man liek teikt, ka jāmeklē nauda visur, kur tas ir iespējams," uzskata Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!