Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nav apmierināts ar veidu, kā finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) sasauca preses konferenci par plānotajām izmaiņām nodokļos, bet preses konferences dienā to atsauca, jo priekšlikums nebija saskaņots. Rinkēvičs veltīja kritiskus vārdus arī valsts pārvaldē strādājošajiem sabiedrisko attiecību speciālistiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka Finanšu ministrija (FM) trešdien, 21. augustā, bija plānojusi mediju pārstāvjiem prezentēt priekšlikumus nodokļu pārskatīšanai, tomēr partneru "atšķirīgu viedokļu" dēļ darbs pie izmaiņām nodokļos tiks turpināts. Kritiskus vārdus par FM piedāvātajām izmaiņām pauž uzņēmēju organizācijas.

Valsts prezidents trešdien, 21. augustā, preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) sacīja, ka pēc nostāstiem vakar notikušās nodokļu darba grupas diskusijas bijušas diezgan karstas, tomēr Rinkēvičs no finanšu ministra sagaida strukturētāku pieeju.

"Nevar sludināt preses konferenci, kamēr nav kaut kas izrunāts. Tas nerada nopietnu iespaidu," secināja Valsts prezidents.

Viņš stāstīja par divām pieejām, proti, vai nu informēt sabiedrību par tematu, par kuru gaidāmas debates, vai arī sabiedrība tiek informēta par jau izdiskutētu tematu. "Šobrīd sanāca ne šis, ne tas," secina Rinkēvičs un pauda cerību, ka diskusijas turpinās un sabiedrībai pavisam drīz būs iespēja iepazīties ar piedāvājumu.

Runājot par nodokļu izmaiņu mērķi, Rinkēvičs atzina, ka līdzšinējā pieejā ir pretrunas. "No vienas puses, gribam mazināt nevienlīdzību, bet no otras – veicināt konkurētspēju. Vēl arī runājam, ka ekonomika ir sabremzējusies, budžets nepildās un vajadzību ir daudz. Šo visu ar vienu nodokļu reformu nevar atrisināt. Jānoformulē, kas ir nodokļu politikas pamatmērķis," mudināja Valsts prezidents.

Viņš arī piebilda, ka šodien nav īpaši labā omā, jo kaut kas ir nogājis greizi ministrijās ar sabiedrības informēšanu. Rinkēvičs norādīja, ka ministrijās ir "milzīgi komunikatoru departamenti", bet sabiedrība netiek informēta, kā piemēru minot valdībā atbalstīto Zemkopības ministrijas programmu rudzu maizes popularizēšanai skolās.

"Ja runājam par valsts pārvaldes samazināšanu, varbūt jāpaskatās, cik daudz mums ir sabiedrisko attiecību speciālistu, kas dažreiz nespēj dot labus padomus saviem politiskajiem un administratīvajiem vadītājiem," secināja Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!