Foto: Ilmars Znotins

Trešdien, 21. augustā, svinīgā ceremonijā Rīgas pilī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pasniedza Valstiskuma balvu labdarības portāla "Ziedot.lv"un rehabilitācijas centra "Poga" vadītājai Rūtai Dimantai, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Pirms pasniegt Valstiskuma balvu, Valsts prezidents stāstīja, ka ar Dimantu iepazinies apmēram pirms 20 gadiem. "Toreiz pasaule bija citāda. Un arī mēs bijām citādi. Pirms 20 gadiem mēs uz dalīšanos un ziedošanu skatījāmies pavisam citādi. Pirmkārt, mums pašiem bija mazāk, ko dot. Otrkārt, mēs patiešām esam auguši. Esam kļuvuši empātiskāki," sacīja Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka Dimanta ir palīdzējusi iemācīt un iemācīties ziedot, iemācīties neskaust, ja kādam kaut kas tiek iedots.

"Šodienas balvas saņēmēja māca mūs uzticēties. To nevar izdarīt vienā vai divos gados. Tas ir ilgstošs darbs. Tie ir neskaitāmi šaubu pilni acu pāri. Esmu pārliecināts, ka tie ir arī neskaitāmi atteikumi. Bet ar neatlaidību, precizitāti un augstām prasībām pret sevi tas ir izdevies," sacīja Valsts prezidents.

Tāpat viņš uzsvēra, ka ziedošanā neviens nevienam neko neatņem ar varu. "Tā nav obligāta. Tā ir no sirds. Neviens nevienam neko nerauj ārā no rokām. Ir jāziedo tik, cik var. Tad, kad var. Tam, kam var," sacīja Rinkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka Valstiskuma balvu saņem ļoti spēcīga personība, kurai un kuras kolēģiem ir izdevies palīdzēt tūkstošiem Latvijā, arī cilvēkiem Ukrainā. Viņš norādīja, ka Dimantai ir izdevies radīt sirdsmieru tūkstošiem ļaužu, ir izglābti neskaitāmi cilvēki, kuri uzskatīja, ka cerību vairs nav.

"Taču šo gadu laikā bijuši arī daudzi gadījumi, kad nav sanācis. Kad nav paspēts. Kad gandrīz izdevies izglābt. Tas ir bezgala skumji. Paldies jums, ka šādos brīžos nenokarat galvu, bet gan paceļat to augšā un turpināt strādāt, lai Latvijā būtu vairāk sirdsmiera un mazāk skumju. Paldies, ka spējat priecāties par to, kas izdodas, un nešaustāt sevi par neveiksmēm," pateicās Rinkēvičs.

Viņš atzina, ka Dimanta spējusi pulcēt tūkstošus patiesi svarīga mērķa labā - šis mērķis ir laimīgāka Latvija.

"Tā ir balva ne viņai vienai pašai, bet visai sabiedrībai par kopīgi sasniegto. Par to, ka esam nobrieduši. Par to, ka esam gatavi domāt ne tikai katrs pats par sevi, bet gan par mums visiem. Bet tieši šī spēcīgā sieviete, kurā apvienojas sīkstums un šarms un kura pavisam drīz saņems šo balvu, ir iemācījusi mums uzticēties, dalīties un ticēt labajam. Šīs prasmes ir 21. gadsimta izdzīvošanas komplekts," uzsvēra Rinkēvičs.

Valstiskuma balvu iedibināja biedrība "4. maija deklarācijas klubs". Balvas mērķis ir veicināt sabiedrībā cieņu un izpratni par Latvijas valstiskumu, tā stiprināšanas sabiedrisko un politisko nozīmību katra iedzīvotāja dzīvē. Ar Valstiskuma balvu tiek izteikta atzinība personai, kura devusi un dod izcilu ieguldījumu Latvijas valstiskuma stiprināšanā.

Pirmo Valstiskuma balvu saņēma teologs un rakstnieks Juris Rubenis, otro – dzejnieks, atdzejotājs un publicists, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Knuts Skujenieks (1936–2022).

Latvijas Valsts prezidents ir Valstiskuma balvas patrons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!