Foto: LETA

Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL), Latvijas Eksportētāju asociācija "The Red Jackets" (LEA) un Latvijas Finanšu nozares asociācija (LFNA) negatīvi vērtē Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto nodokļu izmaiņu scenāriju un uzskata, ka būtu jārunā par iespējamām izmaiņām pievienotās vērtības nodoklī (PVN).

Biedrības izplatījušas paziņojumu medijiem, kurā vērtēts FM piedāvātais scenārijs nodokļu izmaiņām. "Tas ne tikai neveicinās valdības izvirzīto tautsaimniecības izaugsmes mērķu sasniegšanu, bet turpinās Latvijas ekonomikas stagnāciju un atpalicību no kaimiņvalstīm," pauž biedrības.

Tāpat paziņojumu izplatījušās Latvijas uzņēmēju organizācijas uzskata, ka piedāvātās nodokļu izmaiņas neveicinās eksporta un investīciju pieaugumu, un ir pretrunā ļoti gaidītajai Latvijas ekonomikas transformācijai, kas jābalsta uz augstākas pievienotās vērtības veidošanu.

Uzņēmēju organizācijas uzsver, ka esošais nodokļu piedāvājums nav pilnvērtīgs un nesasniedz svarīgākos diskusiju sākuma posmā izvirzītos mērķus - darbaspēka nodokļa mazināšana un vienkāršošana, konkurētspējas celšana salīdzinot ar mūsu kaimiņiem un nodarbināto skaita palielināšana.

"Visi skaidri apzinās izaicinājumus, ar kuriem valdība saskaries gatavojot budžetu, kuru apgrūtina arī pamatotie augošie izdevumi aizsardzībai un drošībai. Tomēr, uzņēmējiem nav skaidrs, kādēļ šobrīd tiek klaji ignorēta sarunu uzsākšana par iespējamām izmaiņām PVN," norāda uzņēmēju organizācijas.

Visas organizācijas ir vienisprātis, ka bez pilnīgi visu nodokļu atvēršanas vismaz diskusiju līmenī, nevar tikt sagatavots pilnvērtīgs nodokļu izmaiņu scenārijs un valdība ir spiesta manevrēt ar dažādiem maziem un nodokļu sistēmu apgrūtinošiem pasākumiem, lai sasniegtu nebūtisku rezultātu. Biedrības sagaida, ka valdība skaidri definēs kādam nolūkam konkrētie budžeta ieņēmumi tiks izmantoti.

Uzņēmēju organizācijas aicina valdību saturiski paplašināt nodokļu reformas piedāvājumu, sarunām atverot arī iespējamas izmaiņas PVN, lai kopīgi meklētu tādu nodokļu izmaiņu scenāriju, kas tiešām veicinātu ekonomikas izaugsmi Latvijā. Organizācijas aicina uz kopīgu tikšanos Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV), finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV), ekonomikas ministru Viktoru Valaini (ZZS) un Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku, lai uzsāktu produktīvu diskusiju par visefektīvāko nodokļu reformu.

Kā vēsts, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) 6. jūnijā Latvijas Radio atzina, ka viena no iespējām, kā segt potenciāli augošos aizsardzības izdevumus, ir celt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi par vienu procentpunktu.

Savukārt Siliņa sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka ļoti labi izprot iedzīvotājus, kuri reaģē uz jebkurām potenciālām izmaiņām, kas var ietekmēt viņu ienākumus vai palielina izdevumus. Siliņa no finanšu ministra sagaida budžetu, kas netiek veidots uz cilvēku rēķina, un nepasliktina iedzīvotāju ekonomisko situāciju.

Nodokļu darba grupas ziņojumu Siliņa vērtēšot kā kopumu, īpaši pievēršot uzmanību tam, vai piedāvātās izmaiņas stimulē ekonomisko aktivitāti, vienkāršo nodokļu nomaksu un ir samērīgas.

Patlaban PVN pamatlikme Latvijā ir 21%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!